Politiet fikk melding om voldtektsforsøk på utestedet litt over klokken 01 natt til i går.

– Fornærmede ble hentet av en politipatrulje rett etter vi fikk meldingen, og kjørt til legevakten, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen ved Hordaland politidistrikt.

Meldte fra i baren

Etter å ha blitt undersøkt ved Voldtektsmottaket på Bergen Legevakt, ble 18-åringen avhørt av politiet.

Utestedet Mojo Club ligger i Olav Kyrresgate i Bergen sentrum. Det var fullt av folk da voldtektsforsøket skal ha skjedd.

– Kvinnen kom til baren og fortalte at hun hadde blitt forsøkt voldtatt ved jakkegarderoben, inne på utestedet, forteller Espen Lindeberg Dyrnes.

Han styreleder og en av de tre som driver Mojo Club. Lindeberg Dyrnes snakket selv med kvinnen da hun kom for å melde fra.

– Venninnen hennes gikk for å se etter mannen, men fant ham ikke igjen.

Signalement: 1,60 høy

– Jeg sa til henne at hun måtte anmelde saken. Det var mye folk på stedet, så noen må ha sett noe, sier Lindeberg Dyrnes.

Politiet ønsker nå kontakt med vitner som kan ha sett noe mistenkelig på utestedet.

– Vi etterforsker saken på vanlig måte med vitneavhør, og forsøker å identifisere gjerningsmann, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen.

Ingen er pågrepet. Politiet har så langt heller ingen konkrete mistenkte i saken.

– Vi har et litt sparsommelig signalement. Gjerningsmannen skal være lav, rundt 1,60 meter høy, og cirka 20 år gammel.

– Ikke så uvanlig

Ifølge Tove Lian Mathiesen, som leder Vold— og sedelighetsavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon, er det ikke første gang politiet får melding om voldtektsforsøk på et utested.

– Det er ikke så uvanlig. Det forekommer.

Grete Kvalheim, daglig leder for DIXI (Ressurssenter for voldtektsofre) i Stavanger, sier mange voldtekter og voldtektsforsøk på utesteder aldri blir anmeldt.

– Ut ifra de henvendelsene vi får er slike hendelser mer vanlige enn vi liker å tro, sier Kvalheim.

– Mange anmelder ikke saken fordi de ikke orker belastningen eller fordi de føler de selv hadde skyld. Det er veldig dumt. Jeg skulle ønske flere anmeldte slike saker, for det er hjelp å få.

– Ser seg ut offer

Ifølge Grethe Kvalheim er det en utbredt oppfatning at voldtekt eller forsøk på voldtekt på utesteder er spontane.

Selv mener hun derimot at mannen i mange tilfeller velger seg et offer tidlig på kvelden.

– Gjerningsmannen sier ofte at det ikke var planlagt, at det bare ble sånn. Men i tilfellene hvor han går rundt og kikker, og peiler seg inn på et offer som kanskje er på vei til å bli full, må det ligge en viss plan bak.

MANGE GJESTER: Utestedet Mojo Club var fullt av gjester da en kvinne skal ha blitt forsøkt voldtatt natt til i går. Nattklubben holder til i Olav Kyrres gate, i lokalene hvor utestedet Ugla tidligere holdt til.
Sævig, Rune