Lørdag ble det kjent at fem Fjord1-ferjer fikk seilingsløyve til tross for kritiske mangler i sikkerhetsrutinene. Ferjene seiler mellom Bergen og Stavanger og fraktet i fjor over 6.300 passasjerer daglig.

— Dette er hårreisende, sier Torbjørn Hansen til Dagbladet.

— Det er ikke holdbart at Sjøfartsdirektoratet forlenger sertifikatene til ferjer som ikke er sikre. Ferjene skal tas ut av drift til direktoratet får kontrollert dem, påpeker han.

Hansen mener ressursmangelen i direktoratet er den direkte årsaken til at ferjene har fått grønt lys til å seile. Han krever en redegjørelse fra regjeringen og at noen tar Sjøfartsdirektoratet nærmere i øyesyn.

Statssekretær Øyvind Slåke (Ap) i Nærings- og handelsdepartementet sier de ser alvorlig på saken og at de skal ta en gjennomgang av Sjøfartsdirektoratet. Men han mener informasjon fra direktoratet ikke tilsier at det er fare for liv og helse til sjøs.

— Jeg er uenig med Hansens utspill, og mener vi har tatt advarslene på alvor. På bakgrunn av informasjons fra Sjøfartsdirektoratet har vi vurderte at det ikke er fare for liv og helse til sjøs nå, men situasjonen i Sjøfartsdirektoratet kan ikke vedvare, sier Slåke.

REAGERER: Torbjørn Hansen (H) i Næringskomiteen på Stortinget.
Bergens Tidende