Marit Haugen bor i Lindås og kjører sjelden sin Toyota Corolla inn til sentrum.

— Plutselig fikk jeg en regning på 25 passeringer i en periode jeg visste jeg ikke hadde vært andre steder enn i Lindås. Jeg ble veldig forskrekket, sier Haugen.

Samme nummer

Hun tok straks kontakt med Bomringen i Bergen.

Etter flere telefoner og e-poster, fikk hun omsider klarhet i årsaken til regningen: En annen bil med samme registreringsnummer ruller rundt på veiene i Bergen.

— Jeg synes dette er fryktelig ubehagelig og forstår ikke hvordan det kan skje, sier Haugen.

Hun har nå sagt opp sin Autopass-avtale og noterer ned hver gang hun kjører gjennom Bomringen.

Regningene fortsetter

Men selv om hun ble lovet at problemet skulle ryddes opp i, får Haugen fortsatt regninger fra Bro- og tunnelselskapet som administrerer innkrevingen for passeringer i bomringen. Siste regning kom denne måneden.

— Jeg blir like forskrekket hver gang, sier hun.

Siden oktober har hun fått regning for nesten førti passeringer i bompengeringen.

Delte ut skiltkopi

  • Hun har vært maks uheldig, sier administrerende direktør Trond Juvik i Bro- og Tunnelselskapet.

Han forteller at en annen bileier fikk et identisk skilt montert foran på sin bil.

— Bilen var på verksted i august etter en kollisjon med omfattende karosseriskader. Nummerskiltet fremme ble skiftet. Verkstedet bestilte feil skilt, en kopi av hennes skilt, sier Juvik.

Bileieren oppdaget ikke at han kjørte rundt med ett nummer bak og et annet foran.

Fikk penger tilbake - Haugen fikk først den andre bileierens passeringer i sin Autopass-avtale. Så sa hun opp avtalen. Siden har hun fått fakturaer på enkeltpasseringer i ettertid, sier Juvik.

Saken har voldt driftsselskapet mye hodebry og mange arbeidstimer. Juvik sier at Haugen har fått godtgjort passeringene hun ikke har foretatt.

— Dette er ikke dagligdags. Utfra den siste mailen fra henne er hun rimelig fornøyd nå. Men skulle det dukke opp flere problemer, får hun bare ta kontakt, sier Juvik.

Finner ingen feil

Han har ikke hørt om at Statens Vegvesen har delt ut feile skilter før.

— Et vanligere problem er biler som kjører rundt med stjålne skilter. Vi har også hatt fem til ti saker med polske skiltserier som overlapper de norske, sier Juvik.

Bente Bergfjord er fagansvarlig for kjøretøyregistrering hos Statens Vegvesen i bergensregionen. Hun klør seg i hodet når hun hører om skiltkrøllet.

— Jeg har sjekket vår loggrapport, men kan ikke se at det har vært bestilt et nytt skilt likt det Haugen har, sier Bergfjord.

Hun tror feilen må ligge hos verkstedet eller hos skiltfabrikken.

— Noen må ha blingset, sier hun.

MÅTTE BETALE: Marit Haugens bilnummer ble gitt til en annen bilist.
PRIVAT