OVE ARNE OLDERKJÆR

Øyvind Skorpen kunne sist måned spasere om bord i flyet på Bergen lufthavn med en 10 cm lang lommekniv i sekken, uten å bli oppdaget i kontrollen. Først da han skulle returnere fra Sandefjord dagen etter ble han klar over kniven som han for lenge siden hadde puttet i en lomme i ryggsekken. For scanneren på Torp oppdaget det som ikke var oppdaget på Flesland.

En kvinne forteller at hun dro fra Flesland med to strikkepinner i håndbagasjen uten å bli stoppet.

Terminal— og markedssjef Alf Sognefest hos Avinor på Bergen lufthavn forklarer det inntrufne med at Bergen har mye større trafikk enn Sandefjord.

— På mindre flyplasser innstilles portalene gjerne konstant på fineste detaljnivå. Med fire millioner passasjerer årlig kan ikke vi gjøre det. Vi har ikke mulighet til å ta utslag på alle hårnåler og beltespenner, ellers oppstår det unødvendig lange køer, sier Sognefest.

Tønne med kniver og sakser

Terminal- og markedssjef Alf Sognefest mener sikkerheten på Flesland likevel er minst like god som på andre flyplasser. Det er fortsatt mange beslag av farlige gjenstander, men tendensen er synkende både på Flesland som på andre lufthavner.

— Jeg kan vise deg en tønne med kniver og sakser. Men det kan nok skje at en liten foldekniv med et nøkkelknippe oppå ikke blir oppfattet som en kniv. Det handler om grensetilfeller, og vi kjører jevnlig tester med ulike markører. Og ved høy beredskap kjører vi full kontroll, seier han.

— At mindre ting kan gli gjennom på en hektisk dag med lange køer, kan ikke underslås. Det er godt øvde mennesker som overvåker skjermene. De kan overse detaljer. Men menneskelige feil kan skje på den andre siden óg. Alle har et personlig ansvar for å gjøre reisen sikker, sier Alf Sognefest.

Billett ikke påkrevd

Bergen lufthavn er liberal med å slippe folk uten flybillett gjennom sikkerhetskontrollen. Og det er bevisst fra flyplassledelsens side.

— Det er mange barn som reiser alene, det er handikappede som reiser. Vi mener at når vi kontrollerer mor eller far eller andre som følger disse, så skal de som følger få lov til å komme fram til ombordstigningsområdet. Vi ser ikke på dette som et sikkerhetsproblem, sier Alf Sognefest.

Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn Gardermoen opplyser at det er vanlig der at det blir spurt etter reisebevis i sikkerhetskontrollen. Fordi mange har elektroniske billetter i form av kort som blir fremvist, er det ikke sikkert at alle som går gjennom sikkerhetsportalen faktisk skal med flyet.

— Det betyr ikke noe om de har billett eller ikke, så sant det ikke er noen fare forbundet med de som går gjennom sikkerhetskontrollen, seier Kobro.