Designstudenter ved Kunsthøgskolen i Bergen hjelper ungene å reise et byggverk på Vågsallmenningen.

— Pappa, så du det? Jeg klarte å få en såpeboble over hodet! roper Marcus Lønne, griper tak i sin far og er tydelig stolt.

I går var dagen for artige eksperimenter i sentrum. Telt etter telt var fylt med muligheter. Barn og voksne grep sjansen og gikk hjem med noen opplevelser rikere. Kanskje ble de også litt klokere. Forskningsdagene innfridde.

Puff til kunnskap

Mange besøkende sikrer seg en regnmåler. Nå kan de selv være med å måle hvor mye regn som faller akkurat der de bor de nærmeste dagene.

Linnea Vatnelid Jensen (11) og Ingrid Stokke Jensen (12) drar stolen de selv sitter i en meter opp fra bakken. Med taljer på to og tre hull trenger de bare bruke kraft tilsvarende halvparten eller en tredjedel av sin egen vekt for å få det til. Begge innrømmer at det var tyngst å dra på slutten.

— Gjennom morsomme eksperimenter gir vi barna et puff mot ny kunnskap. Vi pirrer interesse for realfag og tror at det lille vi gjør kan bety noe stort i fremtiden, sier Kari Grutle Lidal, som til daglig jobber ved Vitensenteret.

Det er ikke bare lek og moro som står på programmet. Ungene skal utfordres til etisk tenkning. Hvordan behandler du fisken når du har tatt den av kroken?, er en av utfordringene. Lar du den bare ligge i bøtten for å få kroken raskt ut, kakker du den i nakken og hiver den i bøtten eller bløgger du den og skjærer over strupen slik at den dør umiddelbart og får blodet til å renne ut?

Trenger å vite mer

En liten kø har samlet seg utenfor Turistinformasjonen. Ved å blåse luft i en flakse får de muligheten til å skyte den ut som en rakett. Det vil alle være med på.

Ved et mikroskop studerer barna små røde krepsdyr. Dyrene er kommet til landet som tørt fôr til fiskeoppdrett. Ved å ligge et døgn i vann, klekker de og får liv.

— Ved at forskerne går ut på byens åpne plasser, får allmennheten muligheten til å vite litt om at det ligger mye forskning bak alt det nye som skapes. Dessuten trenger vi å vite mer for å bringe verden videre, mener Kari Grutle Lidal.

KUNSTVERK: Andrea Bøyum (9) og Isac Wolff Irgens (6) bygger med lim og pinner mens Rigmor Huus gir en hjelpende hånd.
Brekke, Eirik