• Det blir en flying start dette her, sier fysiker Eli Renate Grüner (30) etter meldingen om at en million Trond Mohn-kroner blir viet hennes videre forskning.

Trond Mohns gave på 250 millioner kroner til Universitetet i Bergen ga i går sitt første pengedrypp. Bergen forskningsstiftelse, som forvalter millionene, har plukket ut tre unge forskere som får glede og nytte av pengene.

En av mottakerne, Eli Renate Grüner, befinner seg allerede i Bergen. De to andre, fysikeren Bodil Holst og historikeren Regina Grafe skal nå etablere seg her i fire år og være tilknyttet UiB.

Grüner får en million kroner fra fondet, mens Holst og Grafe får åtte millioner hver. I tillegg får de en tilsvarende sum fra sine respektive universiteter.

Feirer senere

— Jeg gleder meg veldig over dette, og ble overrasket. Stiftelsen har holdt kortene tett til brystet, sier Eli Renate Grüner.

30-åringen er forsker ved Radiografisk avdeling på Haukeland Universitetssjukehus, og avsluttet nylig doktorgraden sin ved UiB.

Millionen fra Mohn, samt en million fra Det medisinske fakultet, skal bidra til at Grüner kan få etablert forskning i tilknytning til den nye PET-skanneren sykehuset er i ferd med å anskaffe seg. Skanneren kan blant annet oppdage kreft på et mye tidligere stadium.

Hvordan Grüner skal disponere pengene, har hun ikke fått tenkt så mye på ennå.

— Men det som er sikkert, er at dette krever et tverrfaglig miljø. Vi starter helt på bar bakke når det gjelder forskning på PET, så det er mye som må bygges opp, sier Grüner. Hun understreker at hun setter stor pris på det Trond Mohn gjør for forskningen.

Noen storslått feiring er det ikke blitt etter at gladmeldingen kom onsdag.

— He, he, nei det får vi ta senere, sier den jordnære fysikeren.

- Privilegium å velge

Kriteriene for å være med i kampen om millionene, er ikke småtterier. Man må helst være under førti år, ha fremragende faglige kvalifikasjoner og vise gode lederegenskaper. Kandidatene skal bruke pengene til å bygge opp et miljø rundt sin egen forskning.

Styreleder i Bergen forskningsstiftelse, professor Gerd Kvale, er strålende fornøyd med vinnerne og samtlige søkere.

Åtte av de 34 kandidatene ble trukket ut til en finalerunde, og var til intervju fredag for to uker siden.

— Fredagen var en flott dag! Det var et privilegium å kunne velge mellom så gode forskere. De har en merittliste som er helt utrolig i tillegg til visjoner om hva de ønsker å bygge opp, sier Kvale.

Hun ser frem til å få Grafe og Holst til Bergen, og er overbevist om at dette vil slå positivt ut for resten av forskningsmiljøet ved UiB.

— Det er et privilegium at de vil bygge opp miljøer knyttet til UiB, sier Kvale. Hun satser på at forskningen er i gang i løpet av året.

Utdelingen av Mohn-pengene skal bli en årlig foreteelse. I utgangspunktet er det to tildelinger à to millioner kroner årlig i fire år som skal deles ut, slik som Holst og Grafe har fått. I år fant man en åpning til å kunne gi Eli Renate Grüner én million kroner også.

— Vi ønsker å bygge opp et forskningsmiljø rundt den nye PET-skanneren, og også her hadde man en meget verdig vinner, sier Kvale.

fakta/vinnerne

Bodil Holst er fysiker ved Universitetet i Graz. Hun har i løpet av de siste årene bygget et nytt mikroskop, et såkalt helium-mikroskop. Dette kan studere ørsmå strukturer som knapt er synlige i andre mikroskop, med høy presisjon. Holst planlegger å flytte mikroskopet med seg fra Universitetet i Graz til Bergen. Dette vil gi UiB-forskere direkte tilgang til et instrument i særklasse, både i nasjonal og internasjonal sammenheng.

Regina Grafe er historiker fra Nuffield College i Oxford. Hennes prosjekt «The Globalisation of Regions 1600-2000» tar sikte på å gi et nytt og originalt bidrag i den pågående globaliseringsdebatten. Denne har lenge vært dominert av økonomer og samfunnsvitere, hvor man hovedsakelig har oppfattet globalisering som et nytt og moderne fenomen. I prosjektet blir globaliseringen studert i et lengre tidsperspektiv.

Eli Renate Grüner er fysiker og tok hovedfag i eksperimentell kjernefysikk ved Universitetet i Bergen. Avsluttet nylig sin doktorgrad innenfor hjerneavbildning. Hun er for tiden ansatt som forsker ved Haukeland Universitetssjukehus, og jobber mye med MR-maskinen. Arbeider også med planlegging og organisering av det nye PET-senteret ved sykehuset.

GLAD OG OVERRASKET: Fysiker Eli Renate Grüner (30) er en av tre unge forskere som i år får tildelt millioner av Trond Mohns forsknings-kroner. Grüner skal bruke pengene til å etablere forskning i tilknytning til den nye PET-skanneren som kommer til Haukeland Universitetssjukehus. På haugen bak henne skal det nye PET-senteret stå klart høsten 2007. FOTO: ELISABETH LANGELAND MATRE
FÅR PENGER: Regina Grafe.
FÅR PENGER: Bodil Holst.