Gjennom systematisk og praktisk forskning har sjetteklassingene ved Kronstad skole lært seg at det virkelig er sant det alle mammaer og pappaer maser om. Fastfood er ikke særlig sunt.

— Burgere blir både best og sunnest om vi lager dem selv, konkluderer klassen..

Åsne Hausa Øie, Arvik Træland og de 20 klassekameratene deres har den siste månedene jobbet som ernæringsforskere.

De har fått profesjonell hjelp fra Helse Bergen.

Vitenskapelig til verks

Klassen laget forskningsprosjektet: «E fastfood food nåkk» Resultatene er utviklet ved systematisk testing av hypoteser og metodene er de samme som voksne forskere benytter.

Dette er spørsmålene elevene måtte få svar på for å kunne trekke en hovedkonklusjon

  • Kan vi se på urinen om vi drikker for mye eller for lite?
  • Har vi et sunt kosthold?
  • Kan vi lage sunn «fastfood»?

Ved hjelp av blant annet urinprøver, systematisk registrering av matinntak og en dag med praktisk forskning på skolekjøkkenet, kom konklusjonen.

Pizza, hamburgere og cola holder ikke for den som vil leve sunt.

Fikk hakeslipp

Sjetteklassen sammenliknet også sitt eget kosthold med resultatene fra en landsomfattende undersøkelse av kostholdet til skolebarn.

— Den viser blant annet at norske skolebarn får for lite D-vitaminer og jern.

Men klassen på Kronstad var optimistisk. De var sikre på at de vanligvis spiser sunnere enn det klassekameratene deres gjør.

Men de fikk et lite hakeslipp. Testresultatene avslører at de ligger under landsgjennomsnittet

— Vi kan ha glemt å skrive ned alt vi har spist, trøster Åsne og Arvin seg.

Likevel er det kommet til at det er best å skjerpe seg.

— Heretter blir det mer hjemmelaget mat, konkluderer de to.

fakta/Forskningsdagene

  • Forskningsdagene er en landsomfattende festival der forskningsinstitusjonene presenterer forskningen sin for publikum.
  • I Bergen holdes de fleste arrangementene neste helg.
  • 12 sjetteklasser har samarbeidet

med byen forskningsinstitusjoner om konkrete prosjekter.

  • Resultatene kan de andre skoleelevene se fredag på Vågsalmenning og på MOOD, i tidligere Banco Rotto.
BÆRER FRUKTER: Sjetteklassingene og ernæringsforskerne, Åsne Hausa Øie (11) og Arvin Træland (10 ½) skal presentere foreningsprosjektet «E fast food food nåkk» på skoledagen på Forskningsdagene fredag.
Sævig, Rune