– Det ble mer fokus på sex i kampen om seerne, og i dag forholder vi oss til et helt annet mediebilde enn for 10–15 år siden. Kroppsfikseringen er enorm, sier Jofrid Hovden, førsteamanuensis i idrettspsykologi ved Høgskolen i Finnmark.

Hun mener at mange medier utviser dobbeltmoral i forhold til problemstillingen.

– Avisene kan gjerne lage en kritisk artikkel om at Kari Traa stiller opp lettkledd i et blad, og så trykker de det samme bildet selv for å selge flere aviser, påpeker Hovden.

Ønsker å bli sett

Hun tror mange av kvinnene i yrket har økonomiske motiv, men tror ikke det er penger som gjør at jenter helt i begynnelsen av tenårene drømmer om å kle av seg.

– Nei, så tidlig er det nok ikke penger som lokker. Da er det ønsket om å bli sett og få oppmerksomhet, og det får en jo ved å spille på sex. Grensene for bluferdighet har flyttet seg veldig, sier Hovden.

Hun mener kvinners utvikling har gått i to hovedretninger de siste årene.

– På den ene siden blir jentene stadig tøffere, og kvier seg ikke for å gjøre de samme tingene som guttene. Programmet 71 grader nord er egentlig et mannlig konsept, men appellerer også veldig til mange kvinner, sier Hovden.

På den andre siden peker hun på det økende behovet for å vise seg frem.

– Kvinnen er i enda større grad blitt et objekt til glede for mannens blikk. Slik blir det fordi sex selger, og fordi eksponeringsbehovet hos unge mennesker er så stort. Se bare på hvor vanvittig mange som melder seg på til Idol, sier Hovden.

Positivt ladet ord

Hun tror begrepet glamourmodell er med på å gi et inntrykk av at det er mer stuerent å stille opp lettkledd på bilder i dag enn for bare noen år siden.

– Glamour er et ord med mange positive betydninger. Dersom disse jentene fremdeles ble betegnet som nakenmodeller eller puppemodeller, tror jeg ikke så mange hadde latt seg friste av bransjen, sier Hovden.

Hun beskriver kroppen som en svært viktig del av identiteten, og tror ikke det er lett for unge kvinner i dag å velge hvilken retning de skal gå.

– Det er ikke mange år siden det ville vært døden for en seriøs kvinne å stille opp på lettkledde bilder. Nå er det slik at de som har hele pakken, de som er både vakre, smarte og dyktige, er de som kommer lengst. De kan spille på alt, sier Hovden.