MARIT HOLM marit.holm@bt.no

Da selgeren tre dager senere varslet arbeidsgiver om at et forsikringstilfelle var inntrådt, opplyste han at skaden hadde skjedd ca. klokken 14.00 i stedet for klokken 10.30. Forsikringen på campingvognen var registrert i dataanlegget til Storebrand klokken 12.46. Skadene etter veltet ble senere taksert til 35.000 kroner.Men det at forsikringen var tegnet på 1. juledag, gjorde at utrederne eller etterforskerne til Storebrand raskt luktet lunten. Kort tid etterpå måtte familiefaren slutte i jobben. Nå er han i tillegg dømt til 21 dagers fengsel, for forsikringssvindel og utroskap.

"Alvorlig tillitsbrudd" Normalt gis det betingede dommer for forsikringsbedrageri av såpass beskjedent omfang. Men Bergen byrett mener at det her foreligger flere skjerpende omstendigheter: For ikke bare er bedrageriet begått mot egen arbeidsgiver, og representerer et alvorlig brudd på den lojalitetsplikt han hadde i forhold til Storebrand. Domfelte har også utnyttet sin posisjon i selskapet, og misbrukt den tilliten han har hatt. Retten finner det også sterkt klanderverdig at domfelte, etter skadetidspunktet og i strid med selskapets regelverk, fikk en kollega til å logge seg inn på dataanlegget til Storebrand og registrere polisen på ham. Domfelte måtte forstå at vedkommende ikke hadde anledning til å gjøre dette, heter det i dommen fra Bergen byrett.

Hevdet sin uskyld I retten innrømmet mannen i midten av 30-årene at han fikk kollegaen til å registrere forsikringen etter at campingvognen var veltet. Men han erkjente ikke straffskyld, da han mente han hadde rett til å gjøre dette.Da han skulle på sommerferie et halvår i forveien, hadde han nemlig ringt en annen av sine kolleger og bedt han fikse forsikring på campingvognen. At dette ikke hadde skjedd, hadde han av en eller annen grunn ikke oppdaget før lille julaften. Denne forklaringen syntes ikke Bergen byrett var særlig troverdig.Domfelte hadde vært ansatt i Storebrand i seks måneder, da han måtte ta sin hatt og gå.

Les også: — Flaut, synes Storebrand