PAAL KVAMME

LENA VERMEDAL

PÅL ENGESÆTER

Grafsingen i brune bed. De første svermene av mygg som har peptalk i skyggene. Sykkelen som står lent mot et hus, med røket kjede. Den grå katten lusker mellom fargetunge blomsterbed.

Jo da, tegnene er tydelige.

Salsakurset som har tatt med seg rytmene sine ut, på plassen foran USF Verftet. Kassen med Tuborg som har funnet veien ut på fortauet. Utenfor de hvite trehusene på Strangeplass har en hel lesesal sittet i fire-fem timer. At naboens kvasse blikk er ikke til å misforstå, bryr de seg ikke om.

— Egentlig, sier Boris Håkonsen, - egentlig er det hjemmeeksamen vi holder på med.

— Og det er fruktbare studier på brosteinen her?

— Ja. Det føles slik nå. Du skjønner, da vi var på vei til lesesalen var det en som bor her som ringte og spurte om vi ikke skulle komme ut her i stedet, smiler Boris.

Rekordvarm april

Rekordvarm april gir våren et kraftig forsprang i år. Ved Planteforsk i Ullensvang spår de full fruktblomstring i Hardanger til 17. mai.

— Det er minst en uke tidligere enn normalt. Moreller og plommer har nådd toppen allerede, forteller Mekjell Meland ved Planteforsk. Der registrerer de plantenes utvikling året gjennom og registrerer den på dato.

— Normalt blomstrer moreller i midten av mai. I år startet de 1. mai.

Han understreker at det er normalt med svingninger fra år til år. De to siste årene har våren kommet tidlig her vest.

Ved Hjeltnes gartnarskule i Ulvik kan rektor Asbjørn Børsheim fryde seg over en park i full prakt.

Magnoliatre, japansk kirsebærtre og diverse løker og stauder står i full blomst.

Og flottere skal det blir. Til helgen spår meteorologene knallvær.

— I dag vil vi få temperaturer i Bergen på om lag 20 grader, muligens litt høyere. Temperaturen og finværet vil holde seg til og med søndag. Du kan derfor gjøre deg klar til den første sommerhelgen. I fjor fikk vi den helgen i påsken, sier Fredrik Villanger, vakthavende meteorolog ved Storm Weather Center.

...og regnet øser ned i øst

Og mens solen stråler over Vestlandet, flommer regnet over Oslo. Slik blir det denne helgen.

— Været kommer fra øst. Nedbøren blir derfor lagt igjen på Østlandet, og det vil fortsette, spår Villanger.

Også i indre områder i Hordaland kan det bli noen skyer i løpet av helgen. I Rogaland kan det bli noe nedbør, men ellers vil Hordaland og Sogn og Fjordane bade i sol.

FORNØYD: Kjell Bergesen nyter finværet og livet på terrassen hjemme på Georgernes Verft, med godt selskap av en gassgrill, en kald pils og en perser som kanskje heter Henrik Ibsen.