• Her er det bra. Rommene er fine, sier Edith Olsen. Sykehuspreget på Kalfaret sykehjem som ble reist på slutten 50-tallet er borte. Eldreinstitusjonen er totalrenovert innvendig med statlige midler fra eneromsrefomen.

RAGNHILD HOV

BT møter henne i en av de nye dagligstuene på Kalfaret sykehjem. Sammen med «naboene» sine har hun benket der for å se hva som foregår på tv-en på formiddagen.

For en måned siden var endelig et år med i midlertidig «utlendighet» på Vestlandsheimen i Åsane over for beboere og ansatte ved Kalfaret Sykehjem.

Etter at beboerne for vel et år siden måtte flytte for å gi plass til håndverkerne, gleder alle seg til være «hjemme» igjen.

Hjelper på helsen

Bestyrer Hilbjørg Igland gleder seg også.

— Året på Vestlandsheimen var tungt. Rommene var trange. Mange beboere ble avhengig av rullestol fordi korridorene ble for lange å gå i. Her blir avstanden mindre mellom egne rom og oppholdsrommene. Jeg tror det hjelper på helsen til dem som bor her, sier hun.

48 millioner kroner har oppussingen av Kalfaret Sykehjem kostet. Da er 41 plasser i 16 flersengsrom blitt bygd om til 32 ensengsrom og to ekteparrom.

Kalfaret Sykehjem består i dag av fire boenheter. En av disse er spesielt øremerket for demente beboere.

Hver boenhet på sykehjemmet er organisert som et hjem. Foruten beboernes private rom, består hver boenhet blant annet av dagligstue, spisestue med kjøkkenavdeling og eget vaskeri.

— Her ser vi kjøkkenreformen i praksis, sier byråd Helen Nordeide Fløisand og viser oss en hypermoderne komfyr. Det er her de meget omtalte ferdige middagsporsjonene, blir varmet opp.

Bestyrer Igland gleder seg også over at den nye kjøkkenløsningen gjør det mulig for personale og pårørende å bake sammen med beboerne.

Kos på kjøkkenet

— Jeg tror det nye kjøkkenet vil føre til at tilværelsen blir mer hjemmekoselig både for personale, beboere og pårørende, sier hun.

Foruten Kalfaret Sykehjem skal ombyggingen av Øvstunheimen og ombyggingen og nybygget ved Arna Helseheim stå ferdig i år. Ombyggingen av Øvstunheimen vil koste 105 millioner kroner og gi plass til 74 beboere. Institusjonen vil da få 13 flere plasser enn ombyggingen startet.

Nybyggingen og ombyggingen av helseheimen i Arna vil i alt komme på vel 1 160 millioner kroner. Da vil helseheimen ha fått til sammen 100 sykehjemsplasser og bydelen vil kunne plassere alle sine institusjonsbeboere i egen bydel.

— Det synes jeg er svært gledelig, Nordeide Fløisand

NY DAGLIGSTUE: For en måned siden kunne beboerne på Kalfaret sykehjem flytte inn i en totalrenovert institusjon. Bildet viser fra venstre, Edith Olsen, Sigrid Høisether og Randi Rundshaug i en av de nye dagligstuene.