HILDE KRISTIN STRAND

— Røykeforbudet har fungert veldig bra på alle måter, forteller Steinar Knudsen, styreformann i KJS Servering AS. KJS eier blant annet Zachariasbryggen.

Bergens Tidende skrev tirsdag at utebransjen i Bergen vil vurdere permitteringer når den nye røykeloven trer i kraft 1. juni. Men noen utesteder er allerede blitt røykfrie og har gode erfaringer med det.

Mest positivt

— Fiskekrogen er en liten restaurant og de fleste som kommer hit er positive til at vi har et røykfritt miljø. Noen gjester snur i døren, så det er ikke alle som jubler, sier Knudsen, men understreker at de positive erfaringene overskygger de negative. Restauranten innførte røykeforbud innendørs 1. januar.

— De ansatte ønsket at vi skulle bli røykfrie, det er hovedgrunnen til at vi har innført røykeforbud før vi må. Samtidig så vi på Fiskekrogen som et fint sted å teste ut den nye loven, sier Knudsen.

Kan sitte ute

Lille Zachen har ifølge daglig leder Herdis Svendsen fokusert på å være røykfrie det siste året. Og tilbakemeldingene har vært positive.

— Lokalet inne er så lite. Det er mye bedre å være der når det ikke røykes, sier Knudsen.

Lille Zachen har også en utendørsavdeling der folk kan sitte hele året. Svendsen tror denne er noe av grunnen til de positive tilbakemeldingene.

— Folk kan røyke ute hos oss. Men jeg vet ikke om de fortsatt kan det når den nye loven blir innført, sier Svendsen.