• Vi er fornøyd med at vi klarte å begrense brannen, sier varabrannsjefen. En bygård ble totalskadet i storbrannen i kveld, men brannen spredde seg ikke.

— Slik situasjonen var, med en overtent bygning kun etter få minutter, er vi fornøyd med vår egen innsats.

Slukket etter fire timer

Det forteller varabrannsjef Karl Otto Nesdal, halvannen time etter at storbrannen i Johannes Bruns gate ble slukket.

Se også: Video fra brannen

Se bildeserie og les alt om brannen her.

Brannen ble meldt til brannvesenet klokken 17.41 og brannvesenet var på plass allerede etter to minutter. Da var det allerede full fyr flere plasser i takkonstruksjonen i Johannes Bruns gate 16A.

Vel fire timer senere ble brannen meldt slukket.

Ingen savnet

Bygården huser flere bruktbutikker, blant dem en stor bruktsykkelbutikk i første etasje, samt flere leiligheter. Ingen personer er meldt savnet og politi og brannvesen sier de ikke tror noen kom til skade i brannen.

— Slik situasjonen er nå, er det ingenting som tyder på at det var folk inne i bygningen. Ingen er meldt savnet. Det kom meldinger om at noen personer er blitt sett låse seg inn og ut av bygningen i det siste, men det gjaldt den delen av bygget som ligger ut mot Nygårdsgaten, sier Nesdal.

Hundre prosent sikre vil verken politi eller brannvesen være før bygget er gjennomsøkt.

Hindret spredning til nabobygg

Bygget i Nygårdsgaten, som blant annet huser bilforretningen Auto23, er bygget sammen med bygården som brant.

Takket være brannvesenets innsats og at byggene ikke var bygget sammen i takhøyde - der brannen herjet som verst - spredde ikke brannen seg til sambygget.

En solid betongvegg mot nabobygget i Johannes Bruns gate sørget for at brannen ikke spredde seg den veien heller.

Alt i alt er brannsjefen fornøyd med at kun adressen Johannes Bruns gate 16A ble skadet i brannen.

Så brannen selv

— Vi så brannen fra brannstasjonen og var allerede klare til å rykke da meldingene kom. Da vi kom frem var det overtent flere plasser i takkonstruksjonen. Det tyder på at det må brent en stund allerede før brannen ble synlig, sier varabrannsjef Nesdal.

Hele toppen av bygget ble totalskadet, mens resten av bygningen trolig har fått omfattende røyk- og vannskader.

— Enhver sentrumsbrann med dette omfanget vil vi alltid være veldig på hogget på, ettersom sentrumsbebyggelsen er så tett og faren for spredning så stor. Da rykker vi ut med store styrker fra hele byen og snur heller dersom vi ikke trenger alle.

I dag ble over 40 mann fra brannvesenet sendt til Nygårdshøyden, samt store mannskaper fra helsevesen, politi og militærpoliti.

— I tillegg tok vi inn ekstra mannskaper så beredskapen ellers i byen ikke var svekket. Vi hadde god mulighet til å rykke ut på andre meldinger vi fikk også, forsikrer varabrannsjefen.

Etterforskes fra i morgen

Brannmannskapene fikk dermed mulighet til å jobbe flere steder på bygget, og forhindre spredning i tillegg til å drive slukking.

Nå gjenstår det å finne brannårsak og søke gjennom bygget.

— Det vil ta noe tid før alt er nedkjølt og bygget sikret. Da er det politiet som vil gå gjennom bygget og starte etterforskning av hva som er årsak til brannen, sier Nesdal.

Brannvesenet vil drive etterslukking i Johannes Bruns gate i hele natt, mens politiet trolig vil starte etterforskningen i løpet av onsdag.

Se også: Video fra brannen

Se bildeserie og les alt om brannen her.

Kart: Kartet under viser hvor det brant. Bygården er bygget sammen med nabobygget som ligger i Nygårdsgaten, men byggets konstruksjon og brannvesenets mannsterke innsats hindret spredning.

OVERTENT: Brannvesenet var på plass bare to minutter etter første melding, men bygget var likevel overtent. Brannvesenet og konstruksjonen i nabobyggene hindret likevel spredning av brannen.
Sindre Øye Helgheim
RESTENE: Kun skjelettet av taket står igjen i Johannes Bruns gate 16A. Hele bygården fikk omfattende skader etter brannen.
Sindre Øye Helgheim