— Vi hadde ikke tid til å bli redde, sier Steinar Søreide fra Fyllingsdalen.

Sammen med kollegaen Jostein Aksnes var han på fisketur i området rundt Similan-øyene, et godt stykke vest for Phuket i Thailand, da ulykken inntraff. Trolig fordi styrmannen rett og slett ikke fulgte med, forteller han.

— Vi hadde gjort oss ferdige med å snorkle litt, og var på vei til et sted vi kunne drive med nattfiske. Båten holdt maksfart, og det var mørkt. Plutselig traff vi et velkjent rev i området, sier Søreide. Passende nok kalles det «shark fin reef» - på grunn av utseendet, ikke fordi det er mye haier der.

Deretter skjedde mye på kort tid.

40 meters dyp

Søreide, som er utviklingssjef i bergensbedriften Vizrt, hadde besøkt bedriftens Bangkok-kontor sammen med Aksnes. De hadde lagt inn noen dagers ferie på Phuket til slutt. I tillegg til Søreide og Aksnes var en østerriksk kollega og broren hans, samt et mannskap på tre, om bord i båten.

— Vi skjønte med en gang at båten tok inn vann. Styrmannen fikk båten av revet og satte retning mot den nærmeste øyen i maks hastighet. Etter to minutter gikk strømmen, og båten begynte å tippe over på siden. Det gikk veldig fort, forteller Søreide.

De løp og hentet det de hadde tid til, men «det var ikke særlig mye». Søreide fikk med seg undervannskameraet og snorkelutstyret - «jeg visste at vi var såpass nærme at det gikk an å svømme» - mens Aksnes hentet telefonen. En av de andre fikk med seg lommeboken sin.

Men det aller meste ble med båten ned til 40 meters dyp.

— Speilreflekskamera med alle bildene fra turen, datamaskin, lommebøker, kofferter, klær... alt sammen, egentlig. Fra det smalt og til båten gikk under, gikk det bare mellom fire og fem minutter, sier han.

Plukket opp av fiskere

Styrmannen brukte tiden til å finne frem redningsflåten. De fikk den ut på vannet - «riktignok opp ned, men den dugde» - og rakk også å få med seg nødbluss og raketter.

— Vi gikk bak i båten, akkurat som i «Titanic», og sto der til vi ikke kunne stå der lenger.

De hadde glemt lys, men takket være undervannskameraet til Søreide klarte de å lese instruksjonene på redningsutstyret. De satt to timer i redningsflåten før noen lokale fiskere så nødblussene og plukket dem opp.

— Det var litt bølger, men ikke veldig høy sjø. Det største problemet var egentlig brennmaneter som stadig havnet oppi redningsflåten.

- Dere var ikke redde?

— Nei, ikke da vi satt der. Det var 25 grader i vannet, og ikke veldig skummelt.

Haiket tilbake til Phuket

Båteieren hadde fått seg en smell i hodet og armen, og kokken hadde smerter i magen. Ellers var alle uskadet.

Den syv timer lange turen tilbake til Phuket ble ordnet med haik på en dykkebåt. Vel fremme tok de kontakt med den norske ambassaden i Bangkok og fikk ordnet papirene til hjemreisen.

I går formiddag landet Søreide og Aksnes på Flesland.

— Hjemreisen gikk egentlig veldig greit, bortsett fra at vi ikke hadde penger, sier Søreide.

- Er du blitt skeptisk til å ferdes på havet?

— Nei, for oss var det egentlig en spennende opplevelse. Vi håper å reise tilbake neste år.