Flere fortvilte passasjerer har kontaktet bt.no etter at de ble stående igjen på kaien da fergen som skulle til Austevoll, med avgang fra Krokeide kl. 15.50, måtte frakte en bil med farlig gods.

— Vi fikk høre at de maksimalt kunne ta med tolv passasjerer fordi de hadde en dynamittbil ombord, sier Arne Olsen Siri, som var blant dem som ble stående igjen.

Han forteller at flere prøvde å argumentere med at bilen med farlig gods i det minste kunne vente til rushtiden var over, uten å få gjennomslag.

— Det er et paradoks at vi for to uker siden feiret broåpningen i Austevoll. Jeg sa den gang at den festen går jeg ikke på, for det eneste som skjer er at jeg får dårligere fergeforbindelse. Og første gang jeg er i Bergen etterpå blir jeg rammet av det, sier Olsen Siri.

Må følge reglene

Kommunikasjonsdirektør i Tide ASA, Arild Sondre Sekse, skjønner at de reisende opplever dette som merkelig.

— Det er ganske strenge regler fra veimyndighetene på den typen transport. Våre mannskaper er nødt til å følge direktivene, og dessverre går det ut over de reisende av og til, sier Sekse.

Bilister som frakter farlig gods må stille seg i køen, og har som alle andre krav på å få være med fergen.

Også trafikksjef i Tide Sjø AS, Lars Juvik, beklager det som har skjedd.

— Vi ønsker ikke å ha det slik. Det er fortvilende, men de som kommer med farlig gods har retten på sin side. Ifølge Vegdirektoratet skal vi ta med slik transport, forteller Juvik, og legger til at de tidligere kunne la disse vente i opptil et halvt døgn.

Ekstra strengt for dynamitt

I dette tilfellet var det dynamitt som skulle fraktes, og for den typen last gjelder de strengeste reglene. Kun tolv passasjerer kan da bli med fergen.

— Dette er regler som Sjøfartsdirektoratet stiller. Det er også spesielt for Austevoll, ettersom vi har gått over til én ferge etter broåpningen. Tidligere hadde vi også en mindre ferge, og vi brukte den til å frakte farlig transport, sier Siri.

Han er helt enig i at det er synd at denne typen transport dukker opp midt i rushtiden.

— Det burde vi få slutt på. Vi har tatt dette opp med Vegdirektoratet, og prøver å finne frem til bedre løsninger. Vi trenger også å få til en bedre dialog med transportørene. Sammen kunne vi diskutert oss frem til når det beste tidspunktet for slik transport er, sier trafikksjefen.

Hva synes du? Si din mening!

FORLATT AV FERGEN: Allerede litt over klokken fire i dag sto flere titalls biler i kø. Neste ferge var da en time unna.
Privat (MMS)