Når verdens femte største luksusyacht legger seg midt i bukten ved den lille bygden Jondal på vel 1000 innbyggere, blir bygda snudd litt på hodet. Eieren av fotballklubben Chelsea, russeren Roman Abramovitsj, kom med sin monsteryacht til bygden i går morges. Ryktene florerte, og de mange skuelystne kunne stå på kaien og se på gliset. En og annen gang lettet helikopteret fra baugen, tok noen runder innover på sightseeing i fjordene, og kom tilbake.

— Skulle tro det var noen kongelige som hadde kommet, men mannen er jo bare en rik russer, mente Gjermund Toreid (25) fra Jondal.

Skal på hundekjøring

Det 115 meter lange skipet, med navn «Pelorus», brukte natten på å komme seg fra Stavanger til Hardanger, og la seg 300 meter fra kaien i Jondal i går morges. Etter det BT kjenner til er Chelsea-eieren i Jondal for å drive hundekjøring på sommerskisenteret «Folgefonn». Sammen med sin kone, barn og livvakter, hadde de bestilt hundespann til klokken tolv i går formiddag. Men etter å ha sjekket temperaturen, som viste seks grader, fant de ut at de hadde for lite vinterklær.

Reiste til Stavanger for å kjøpe vinterklær

Dermed sendte milliardæren en av sine ansatte til Stavanger med helikopter, for å kjøpe mer varme klær. Han selv ville leke seg litt på sjøen før de om ettermiddagen skulle reise opp på skisenteret. Men da ettermiddagen kom, hadde Hardanger allerede gitt såpass mersmak for verdens 22. rikeste, at han bestemte seg for å bli i området en dag ekstra.

- Vet ikke hvor vi skal

Superyachten er verdt om lag 800 millioner kroner. Mannskapet om bord teller rundt 40 personer, og er fra ulike nasjonaliteter. BT snakket med tre av dem i går. Svenske Asgeir, Sør-Afrikanske Martin og en kvinne fra Australia som ikke ville si navnet sitt. Ved hjelp av en lettbåt med vannjetsystem, som ifølge Martin gjør minst 30 knop, kom de seg fra yachten til kaien, for å kjøpe hårbørster på Spar-butikken i Jondal.

— Vi har hørt dere skal til Bergen, stemmer det?

— Vi vet ikke hvor vi skal. Det er like spennende hver morgen å se hvor vi er. Men jeg håper vi skal til Bergen, for jeg har hørt at det er veldig fint der, sier Martin. De sto på kaien med kartet og spurte BTs utsendte hvor de var hen. Det de imidlertid visste var at ferden gikk videre i Hardanger og at det var planlagt flere stoppesteder på ferden.

- Hvordan vet avisene dette?

Svenske Asgeir hadde oversatt artikkelen som sto i Stavanger Aftenblad i går, til de andre om bord, og ett spørsmål stilte seg da blant mannskapet:

— Vi lurer på om det finnes en database på båten, for hvordan kunne den avisen vite alle de tingene, undrer de tre på. Noe som kan tyde på at mye av informasjonen avisene har formidlet om yachten stemmer.

Det var imidlertid ikke alle i Jondal som hadde fått med seg hvem det celebre besøket var.

— Jeg har hørt at det er Catherine Zeta-Jones og Michael Douglas som er her, sa en.

— Nei, det er han Chelsea-eieren, og han har visst med seg hele fotballaget, mente en annen.

Til Mauranger

I går kveld reiste yachten videre til Mauranger.

— To av pilotene skal bo hos meg. Losen om bord ringte og spurte om det var mulig å gå inn til breen. Det er det jo, men det tar halvannen time. Så nå har de ikke bestemt seg for om de skal sykle eller gå. De ville også at vi skulle skaffe en lokal guide, sier Odny Jørgensen, innehaver av Mauranger kro og vertshus.

Men ifølge kilder i Jondal skal milliardæren komme tilbake til Jondal i morgentimene i dag, for å kjøre hundespann sammen med familien og noen livvakter.

EGEN LANDINGSPLASS: Helikopteret til Chelsea-eieren har egen landingsplass på baugen av superyachten. <p/>VEGAR VALDE<p/>
LIKTE HARDANGER: Chelsea-eieren Roman Abramovitsj skal ha likt Hardanger så godt at han bestemte seg for å være der en dag ekstra, og utsatte hundekjøringen på «Folgefonn» i Jondal fra i går til i dag. I går kveld reiste de videre til Mauranger. <p/>VEGAR VALDE
SHOPPET I JONDAL: Her går tre av de 40 som jobber om bord på «Pelorus» i land i Jondal for å kjøpe om lag ti hårbørster. Lettbåten de sitter i har vannjetsystem og gjør minst 30 knop. VEGAR VALDE<p/>