Politiet sier de vet ingenting. Statsadvokaten i Hordaland legger på røret. Justisdepartementet henviser til nettsiden sin. Franske myndigheter skylder på Norge. Norge skylder på Frankrike. Og en tyverianklaget bergenser sitter i varetekt på femte måneden, uten at noen aner når han vil komme hjem.

Familien mener historien vitner om likegyldighet og systemsvikt.

— Dette begynner å bli et spørsmål om menneskerettigheter, sier den fengslede bergenserens familie.

Skandaløst

Familien har engasjert advokat Helge Wesenberg, og forlanger nå at mannen blir løslatt. 37-åringen er ikke tidligere straffedømt, og venner av mannen som Bergens Tidende har vært i kontakt med, sier at han var psykisk nedkjørt like før han forsvant.

37-åringen var en av seks aksjonærer i restauranthuset Era, som gikk konkurs i februar.

I slutten av november i fjor dukket ikke mannen opp på jobb, og det viste seg at kassabeholdningen på 470.000 (ifølge boberetningen) var borte. 16 desember ble han arrestert i Frankrike. Politiet regnet med at utleveringen ville gå raskt.

Men så skjer det ikke noe mer. Familien til 37-åringen ringer til politiet hver uke, og får samme svar: de aner ingenting. Ikke engang hvilket fengsel mannen sitter i, eller hvorvidt han har samtykket i utlevering.

Familien er sjokkerte over behandlingen de har fått.

— Det virker ikke som om politiet vet noe som helst. Faktisk har de fått opplysninger fra oss, for eksempel om hvor mannen sitter, sier mannens onkel til BT.

Politiet sier at de har purret på Kripos flere ganger. Noen dager etter at Bergens Tidende begynte å undersøke saken får vi dessuten beskjed om at Justisdepartementet har sendt en formell purring til franske myndigheter.

Nedprioritert

Wesenberg mener behandlingen av hans klient bærer preg av at dette er en uprioritert sak.

For å komme til bunns i saken kontakter Bergens Tidende Hordaland Politidistrikt, Kripos, Justisdepartementet, Utenriksdepartementet, Statsadvokaten i Hordaland, Riksadvokaten og Ambassaden i Paris.

Ingen vil kommentere saken, men vi får forklart at det finnes en formell utleveringsprosedyre som er en langtekkelig byråkratisk runddans. Dette skal imidlertid ikke være nødvendig i saker der den arresterte samtykker i utlevering. Da skal man, med hjemmel i Schengen-avtalen, kunne praktisere en forenklet utlevering på mye kortere tid.

Dersom forenklet utlevering hadde vært praktisert, kunne mannen vært i Norge i januar, altså omtrent når politiet i Bergen forventet ham tilbake.

Fransk forklaring

Bergens Tidende reiser til Caen for å undersøke selv, og finner ut at mannen har en advokat, selv om ambassaden i Paris hevder at han ikke har det. Han har dessuten sittet i tre måneder i varetekt før han har fått forespørsel om han ville bli utlevert - på et rettsmøte i begynnelsen av mars. Dette rettsmøtet kunne ikke skje før, fordi man måtte vente på utleveringspapirene. På to dager i Caen får BT flere opplysninger enn politiet i Bergen har fått på fire måneder.

I et intervju med assisterende statsadvokat Eric Enquebecq sier han til BT at Schengen-avtalen ikke har noe med saken å gjøre, og at det tar så lang tid «fordi Norge ikke er medlem av EU».

Denne forskjellen i virkelighetsforståelse mellom norske og franske myndigheter er det ingen som kan forklare. Da BT fredag kontaktet politiet i Bergen, fikk vi beskjed om at det var «interessant» at det fantes så mange forklaringer.

Ikke akseptabelt

— Hadde vi visst at dette skulle ta så lang tid ville vi ha prøvd å legge mer press på myndighetene. Men vi har stolt på at politiet etter hvert ville komme med opplysninger, sier mannens onkel.

Først for noen uker siden fikk Wesenberg vite fra bergensk politi at det var problemer med å få til en forenklet utlevering. De kunne opplyse at årsaken til dette var at det var en utleveringsavtale som Frankrike ikke har skrevet under på.

Helge Wesenberg er nå så lei av at det tar tid at han har bedt politiet begjære klienten hans løslatt. Det vil de imidlertid ikke vurdere før i slutten av måneden, fordi det kan utløse nok en papirmølle.

Wesenberg sperret denne uken øynene kraftig opp da han denne uken leste i BT at det er den franske statsministeren som må skrive under på papirene før 37-åringen kan forlate Frankrike.

Torsdag fikk den 37 år gamle bergenseren sitt første besøk av norske myndigheter. Ifølge Wesenberg synes han oppholdet er tungt, og føler seg isolert.