— Han ropte etter en redningsvest, men vi vurderte det slik at han måtte opp fortest mulig og kastet derfor ut en trosse. Han var så nedkjølt av han måtte hales om bord, sier Karl Matin Valestrand, styrmann på hurtigbåten «Tedno».

Ved 19.00 tiden i går kveld veltet mannen som var på kajakktur med en venninne utenfor Leirvik i Stord kommune. Valestrand sier mannen hadde på seg en redningsvest, men at denne lå og fløt for seg selv da hurtigbåten kom for å hjelpe.

Svak og nedkjølt

— Venninnen holdt fast kajakken, mens mannen prøvde å komme seg opp igjen. Men han var for svak og nedkjølt. Vi fikk hjelp av noen passasjerer til å trekke mannen opp. Han ble tullet inn i tepper og fikk varm drikke. Da vi la til kai i Leirvik ble han hentet av ambulanse, men da var han begynt å kvikne til, sier styrmannen.

Videre sier Valestand at bølger fra hurtigbåtene som var i området ikke kan ha forårsaket kajakkvelten.

Nei, det kan jeg garantere. Når vi har kommet så langt inn mot kaien holder vi svært lav fart. Vi snakket med mannens venninne, og han skal ha vært ute på en av sine første padleturer.

- Ikke for begynnere

— Vi fraråder ikke folk å padle her. Men havnebassenget er nok ikke noe godt sted for nybegynnere, sier overbetjent ved Stord lensmannskontor, Odd Harald Hovland.

Fungerende leder i Stord havnedistrikt sier vannscootere er forbudt i havnebassenget, men ikke padlebåter.

TIL LAND: Her kommer den andre padleren til land med en tom kajakk på slep. FOTO: ANDREAS LARSEN
REDDES: Her tar mannskap fra Flaggruten om bord padleren. FOTO: ANDREAS LARSEN