— Dette kunne blitt en stygg ulykke, sier Bjarkøy.

Den dyrebare Mazdaen hans har fått store skader på understellet etter den ubehagelige opplevelsen fredag.

Bjarkøy ville skifte bremseklosser på bilen, og leverte den til verkstedet ved mekanikerlinjen på Os vidaregåande skule. Skolen tilbyr et grunnkurs i kjøretøy som skal gi elevene grunnlag for å bli bilmekanikerlærlinger.

Hjulboltene flakset av

— Jeg har en bror som går på linjen, og visste at de trengte jobber å øve seg på. Å skifte bremseklosser er jo så basic som man kan få det, så jeg tenkte det var en fin anledning, forteller Bjarkøy.

Da han kom for å hente bilen på fredag, viste det seg at skolen likevel ikke hadde fått tid til skifte klossene. En lærer tok imot og forklarte ham dette.

— Bilen sto klar utenfor og det var helt opplagt at jeg nå hentet bilen. Læreren så på at jeg satte meg i bilen sammen med min 15 år gamle søster og kjørte vekk. Ingen sa noe om at bilen ikke var i kjørbar stand, sier 27-åringen.

Etter 10-15 minutters kjøring skjedde den dramatiske situasjonen på veien til Osøyri:

— Plutselig ser jeg at hjulboltene flakser ut til siden. Jeg skjønte hva som skjedde, og fikk panikk. Bilen endte sidelengs i veibanen. Hjulet på førersiden trillet av, forteller Bjarkøy.

Heldigvis kjørte han bare i rundt 30 km/t da hjulet løsnet. I tillegg var det ikke annen trafikk på veien.

— Derfor gikk det bra med oss i bilen. Men tenk deg følgene dersom vi hadde tatt bilen ut på motorveien og ligget i 80 km/t, sier Bjarkøy.

Rektor beklager

Rektor ved Os vidaregåande skule, Bjørn Birknes, blir bestyrtet når han hører historien til Trond Morten Bjarkøy.

— Dette høres utrolig amatørmessig ut. Vi må undersøke hva som har skjedd her, sier han.

Rektoren forteller at elevene ikke har lov til å mekke på andres biler. Han kjenner ikke til at skolen skal ha bedt om å få biler til vedlikehold.

— Vi driver ikke et verksted. De eneste bilene elevene kan gjøre arbeid på er skolens og deres egne. Det er også klart at det er lærer som har ansvaret for å kontrollere at bilene er i kjørbar stand når elevene er ferdige med dem, sier Birknes.

Vil ha erstatning

Trond Morten Bjarkøy vil kreve erstatning fra skolen. En av bremseskivene er slått skjev og det er blitt skader på felgen etter det uventede møtet med asfalten. Normalt ikke de verste skadene å få rettet opp igjen, men Bjarkøys bil er ikke et vanlig syn på norske verksted.

— Det er en Mazda 929 87-modell med en helt uvanlig motorkonfigurasjon. Det finnes bare syv slike biler i Europa. Bilen er min store hobby, sier han.

At bilen er så sjelden betyr at delene må bestilles fra Japan. Og tar både lang tid og blir dyrt.

— Jeg jobber som dørvakt og trengte bilen for å komme meg til og fra jobb. Nå har jeg måttet skaffe meg leiebil, sier den fortvilte sjåføren.

Rektor Bjørn Birknes sier han forstår kravet om kompensasjon.

— Dersom skolen har gjort en feil, er vi pliktige til å rette det opp, sier han.

PAUL SIGVE AMUNDSEN