— Det er viktig å stemme. Jeg har stemt Ap, og det er andre gangen jeg stemmer, sier Mukhtar A. Odowaa, som var innom hovedbiblioteket onsdag formiddag.

Også forrige gang var det Ap som fikk Odowaas stemme.

Sympatistemmer?

Det har vært spekulert i om mange vil vise sin sympati med Ap etter Oslo-terroren i form av en forhåndsstemme.

Odowaa synes det er praktisk å stemme på forhånd, så unngår han lange køer. Terroren har ikke påvirket valget hans.

Også Marit Fjelde er innom stemmelokalet. Heller ikke hun lar sympatien styre partivalget.

— Jeg stemmer det jeg alltid har gjort, så hendelsene 22/7 har ikke påvirket hvilket parti jeg stemmer på. Jeg forhåndsstemmer fordi jeg er bortreist på valgdagen, sier hun.

Forhåndsstemmingen til høstens kommune- og fylkestingsvalg er i full gang, og nå kan du avgi din stemme 12 ulike steder i Bergen kommune.

På Bergen rådhus ble det åpnet for forhåndsstemming allerede 1. juli, og i dag er dette blitt utvidet til flere steder også i bydelene.

Fortsatt hemmelig

— De fleste bruker forhåndsstemming fordi de er bortreist på selve valgdagen, sier Beathe Pettersen, valgfunksjonær for anledningen og ansatt ved Hovedbiblioteket.

Du kan stemme her uansett hvor du bor, men du må ha med identifikasjon med bilde og fødselsnummer. Også valgkortet som du har fått i posten er en fordel å ta med, men det er ingen krise hvis du har glemt det.

For første gang er partinavnene på boksene valglistene henger i merket med blindeskrift. Også Fylkestingslistene er merket. Valglistene skal legges i konvolutt inne i avlukket, så legges den sammen med valgkortet i en annen konvolutt av valgfunksjonæren, som så putter dette i en låst stemmurne mens du ser på.

— Mange tror at det ikke er hemmelig valg siden det legges i samme konvolutt. Men valgkomiteen vil ha flere personer tilstede og skille valgkortene fra konvoluttene med stemmesedlene, slik at de ikke kobles. Alle stemmene blir talt opp valgdagen, sier konsulent Alf Kåre Blindheim.

Hva skal du stemme og hvorfor? Si din mening i feltet under!

TAR IMOT: Konsulentene Alf Kåre Blindheim og Beathe Pettersen sikrer at alt går rett for seg.
ELIN ELVSÅS
SLIPPER KØ: Mukhtar A. Odowaa slipper lange køer når han forhåndsstemmer i høstens valg.
ELIN ELVSÅS