RUNE CHRISTOPHERSEN rune.christophersen@bergens-tidende.no

– Jeg har aldri hørt om dette stoffet. Men det er klart at jeg styrer unna nå, sier Olav Nyseth (21). Han hadde tenkt å kjøpe en flaske munnskyllevann av typen Colgate Total.

– Så lenge jeg bare kan kjøpe et annet merke, så gjør jeg selvfølgelig det, sier Nyseth.

Gjelder kun direkteimport? Forhandlere av triklosan-produkter nøler på sin side med å påta seg ansvaret for det omdiskuterte stoffet.

– Vi har allerede fått svar fra en del forhandlere som ber om at vi henvender oss til produsenter og importører, sier overingeniør Toralf Deilhaug i SFT.

Rema 1000 er blant dem som ikke føler seg truffet av innvendingene mot triklosan.

– Vi oppfatter brevet slik at det gjelder selskaper som driver med direkteimport av produkter. Det gjør ikke vi, sier innkjøpsdirektør Johan Stålhammar i Rema 1000.

– Alle må bidra SFT mener imidlertid at alle ledd har et ansvar for å bidra til å kartlegge bruken av triklosan.

– Forhandlerne har også et selvstendig ansvar. Men vi forventer ikke at de skal ha veldig detaljerte kunnskaper om dette. Når vi på vårparten får oversikt over hvem som står for import og produksjon, vil vi konsentrere innsatsen om dem, sier Deilhaug.

Coop, som organiserer fire dagligvarekjeder, støtter tiltaket fra myndighetene.

– Vi har allerede bedt produsenter om å slutte å bruke en del av disse antibakterielle stoffene. Vi går gjerne i bresjen for å fjerne slike produkter, så lenge det ikke virker konkurransevridende, sier informasjonsdirektør Bjørn Kløvstad i Coop.