KRISTIN JANSEN JO MOEN BREDEVEIEN

— Jeg får ikke sove om nettene fordi jeg er redd for at kakerlakkene skal ligge i sengetøyet. De er jo nattdyr, sier 19-år gamle Hannelore Cuypers.

I begynnelsen av august flyttet tannlegestudenten fornøyd inn på Fantoft sammen med kjæresten Martin Flüge. Men gleden over å ha fått hybel varte ikke lenge. Etter bare tre dager dukket den første kakerlakken opp. I det Hannelore skulle åpne matskapet, pilte det brune skadedyret ut på kjøkkenbenken. Senere kravlet en kakerlakk fram under vasken. Selv ikke ved skrivepulten fikk 19-åringen fred.

Er redd

— Mens jeg satt og leste, hørte jeg tydelige lyder i noen papirer. Jeg fikk frysninger da jeg oppdaget kakerlakken, og gav meg ikke før jeg hadde fanget den, sier Hannelore Cuypers.

Hun går rundt med en nagende redsel for å finne nye dyr.

— De kan bære med seg smitte, og det er en utrolig ekkel tanke når du ligger under dynen i mørket, sier tannlegestudenten.

Også psykologistudent Juni Fjeld er plaget av kakerlakker.

— Før jeg kom til Fantoft visste jeg ikke engang at det fantes slikt i Norge. Jeg ante virkelig ikke hva jeg flyttet til, sier hun.

Skadedyrene hun har funnet på hybelen sin, er opptil 4 centimeter. Flere av studentene har utdelt feller til å fange kakerlakkene med.

— Jeg har skylt dem ned i do. Fellene fungerer jo ikke, sier Fjeld.

Klagebrev

Både Juni Fjeld og samboerparet føler seg mistenkeliggjort av Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) som eier studentboligene.

— Det virker som om de ansatte i SiB tror at vi har fått kakerlakker fordi vi er urenslige, men det er absolutt ikke tilfellet, sier de.

Etter at Hannelore og samboeren sendte to klagebrev til SiB, ble hyblene denne uken sprayet med et stoff som skal ta knekken på skadedyrene. Men verken Hannelore eller Henrik har tro på at kakerlakkene er borte for godt.

— Sannsynligvis kommer de tilbake om noen uker. De formerer seg utrolig fort, og finnes i ventilasjonssystemer og røranlegg. Dersom problemet skal forsvinne, må alle blokkene saneres, mener det unge paret.

For dyrt å fjerne alt

Hannelore tror at pengemangel er grunnen til at SiB ikke gjør mer.

— Å rense alle hyblene for skadedyr er dyrt, og da er det lettest å la være. SiB velger å feie problemene under teppet og legger skylden på urenslige studenter. Det er dårlig gjort, sier hun.

Nå vil både Hannelore, Henrik og Juni flytte fra studentbyen på Fantoft.

— Søvnen blir ødelagt. Hver gang jeg skal opp på toalettet om natten er jeg redd for å gå på en kakerlakk, sier Henrik.

— De sier at det er forbudt med husdyr her. Da kan vi ikke ha kakerlakker heller, mener Hannelore.