LINDA HILLAND linda.hilland@bergens-tidende.no

Hver åttende uke kommer verdensmester i latinamerikansk dans, Charlotte Egstrand, for å instruere sportsdanserne fra Bergen. Og det er ikke snakk om å fjerne spagettiarmer eller feiltrinn. Det handler mer om kunstnerisk flisespikkeri. Om å strekke armen litt lenger opp, eller skyte hoften mer bestemt ut til siden.

Matador med rød kappe Med sterke, stolte bevegelser løfter Tom-Erik Nilsen (14) armene over hodet. Han er matador. Dansepartner Pia Lundanes (13) symboliserer den røde kappen han svinger forførerisk med. Med bestemte elegante trinn raser de over dansegulvet ved Hildemors Dansesenter.

Charlotte iakttar det danske paret konsentrert. Paso double er en av de fem latinamerikanske dansene som parene danser i mesterskap. Den kommer opprinnelig fra Spania og skal fortelle hva som skjer i en tyrefekterkamp. Samtidig har den innspill av flamenco og argentinsk tango

– Kun det beste – Jeg har tro på at Pia og Tom-Erik kan nå virkelig langt dersom de klarer å holde dansegleden og motivasjonen oppe. Det samme gjelder Monika og Eirik Nydal Adolfsen. Parene er flinke til å jobbe med teknikk, sier Charlotte. Selv har den danske verdensmesteren fra 1997 trent dans siden hun var fire og vet alt om hvor mye terping som må til.

– Skal vi satse er kun det beste godt nok, sier eier av Hildemors Dansesenter, Jane Vestøl. Hun har tro på at Norge og Bergen kan nå verdenseliten igjen om noen år. Som trener tar hun selv timer hos Charlotte for å bli en bedre trener.

I år har Hildemors Dansesenter åtte elitepar og om lag 15 rekrutteringspar. Det er mer enn danseskolen har hatt på lenge

Tar opp timene på video Men det er bare de to beste parene som får hjelp fra verdenseliten.

– Charlotte er flink til å lære fra seg. Dessuten forstår vi hva hun sier siden hun er dansk. Språkproblemene er større når den engelske og italienske trener kommer på besøk, sier Pia. Hun plukket selv ut Tom-Erik som dansepartner for fire år siden.

For å få best mulig utbytte av den forholdsvis dyre treningen, skriver danseparet opp i detalj hva de skal øve på. Av og til tar foreldrene dansetimene opp på video for at paret skal huske bedre.

– Det er ganske lett å lære og huske så lenge dans er gøy. Når du flyter over gulvet glemmer du alt rundt deg. Du stopper å tenke. Alt skjer ganske automatisk, sier Tom-Erik. Pia nikker og smiler.

VERDENSMESTER SOM INSTRUKTØR: Danseparet Pia Lundanes og Tom-Erik Nilsen suger til seg erfaring og dansetriks av verdensmester i latin, Charlotte Egstrand.