Navn: Bjørn Arne Willberg Andersen.

Alder: 45 år.

Bor: Møhlenpris.

Yrke: Skuespiller.

Hvor vokste du opp?

— På Møhlenpris på sekstitallet, en bydel som hadde alt, fra industri til egen idrettsplass. Møhlenpriskaien og Banen var en guttedrøm. Og Nygårdsparken, selvfølgelig. Der hadde vi akebakke, der kriget vi mot guttene fra Nygård og der var Zorro-faktoren høy.

Hvor ville du helst bodd? - Området rundt Nordåsvannet har noe av den roen jeg innimellom kan savne. Vi har et landsted mellom Søreide og Steinsvik, en god mix med Møhlenpris.

Hvor går søndagsturen ?

— Jeg er ikke veldig flink til å gå søndagstur. Det blir heller en lang frokost. I sommerhalvåret bruker vi gjerne søndagene til en båttur på Nordåsvannet.

Utested-favoritten? - Jeg går lite ut og har ikke noe stamsted. Men når vi ikke rekker å lage middag, samles gjerne familien i kinarestauranten i Galleriet, mest fordi det er et praktisk sted å møtes.

Hvor handler du klær? - Hvis jeg sier Hans H. så høres det kanskje ut som jeg bare kjøper dresser, men det gjør jeg altså ikke. Handler litt der, ja.

De beste skillingsbollene? - Frøken Andersen sine. Hun som i gamle dager hadde bakerbutikken i Zetlitz gate, i huset ved siden av der jeg vokste opp. Frøken Andersen var utrolig liten og utrolig bisk og streng, men gode skillingsboller hadde hun. De var så store at en guttunge knapt klarte å gape over dem.

Ditt beste skoleminne? - Å slå brelarguttene i A-klassen i gymmen. Knuse de! Enten det var fotball eller håndball. Hva som helst, bare vi slo de.

Din bergenske favorittrett? - En lysere variant av sosekjøtt, en rett min mor laget. Den ble livretten min ganske tidlig. Neppe spesielt bergensk, men jysla godt.

Hvor er du medlem? - Først og fremst i Sportsklubben Djerv. Og i Sangerlosjen ad Fontes, gjengen som hadde sommerrevy på Hotel Norge for noen år siden. Vi er litt i hvilemodus nå, men medlemsskapet er på livstid.

Hva samler du på?

— Nesten alt jeg får et personlig forhold til. Altfor mye. Jeg knytter meg lett til ting. Men kanskje jeg tar mer vare på det enn samler på det. Gamle manuskripter og mye sånt.

Ditt bergenske favorittuttrykk? - Tussete! Og som bergenser må man jo være det innimellom.

Mest stolt over i Bergen? - Bryggens irrganger. At mennesker i uminnelige tider har lev der, delt sorger og gleder. Stril og hanseat. Sånt blir det bråk og utvikling av. Men byens mellomnavn har jo alltid vært «kulturkollisjon».

Hva ville du vist en turist? - Mangfoldet, historien og utsikten. En spasertur fra Holmen via Bryggen og Øvregaten til Vetrlidsallmenningen og så opp med Fløibanen.

Minst stolt over i Bergen? - Rådhuset og selvgodhet. Kjærlighet, patriotisme og røtter er en selvfølge, men selvgodhet er ødeleggende.

Hva mangler Bergen? - Blant annet en godt utbygd skinnebasert kommunikasjon. En av de store tabbene i forrige århundre var å ta bort trikken og ikke ta vare på de skinnetraseene. Nå må jo alt bygges på nytt!

Hva savner du når du er på reise? - Fjellene, som holdepunkter både i landskapet og i tilværelsen.

Det mest romantiske stedet? - Nygårdsparken er det ultimate romantiske stedet. Rhododendronbusker, benker med og uten utsikt - og Hulen. Skulle nesten tro at nokken hadde planlagt det.

Ditt første kyss ?

— Det er en litt ømtålig historie som faktisk tidligere er blitt fortalt i denne spalten, av Egil Eldøen. Vi var en gjeng fra klassen på barneskolen hadde samlet oss under noen busker oppe i Nygårdsparken. Jeg kom til å kysse Egil i en litt misforstått variant av «Kyss, klapp og klem». Men vi er faktisk venner den dag i dag.

Favorittbergenser? - I år: Christian Michelsen!

Har du gått i buekorps? - Selvfølgelig! I Nygaards Bataljon. Å ha vært verdens beste fanebærer setter dype spor i buekorpssjelen.

Når var du på Stadion sist? - Flere ganger sist høst sammen med min datter Maria. Men jeg er alltid så fryktelig redd for at Brann skal tape fordi jeg er der. Noe for en psykolog, kanskje?

Det flotteste byfjellet? - Fløyen. Det har alt, fra skog til snaufjell.

En god dag i Bergen? - Når vårsolen plutselig kjærtegner Torgallmenningen. Da kan jeg stoppe tiden!

Ordfører for en dag? - Nei takk! Det må minst en stalinistisk femårsplan til.

Bergen om 50 år? - Forhåpentligvis en by som har vært utviklet med pietet og visjoner. Både politikere, næringslivet og utdanningsinstitusjonene har et stort ansvar der.

TRULS SYNNESTVEDT