— Jeg mener at vi absolutt bør vurdere å åpne en mottakssentral for utenlandsstudenter som kommer hjem. Vi hjelper jo de som studerer i Norge med å komme seg ut i arbeidslivet. Utenlandsstudentene trenger i enda større grad slik hjelp, sier Marit Warncke, administrerende direktør i Bergen Næringsråd.

- Må reorienteres

Warncke tror utenlandsstudentenes manglende tilknytning til næringslivet under studiene, er en hovedårsak til at det tar lengre tid for dem å få seg jobb.

— Tar du hele utdanningen i utlandet, blir du litt avstengt fra næringslivet. Du har for eksempel ikke fått skrevet studentoppgave i noen bedrifter, eller kanskje ikke hatt sommerjobb i Norge. Når disse studentene kommer hjem, trenger de reorientering. De må orientere seg om hvilke jobber som finnes og hvordan en skal gå frem for å få en.

Hun tror også næringslivets manglende kunnskaper om utenlandske studier er en årsak til at jobbsøkere som kommer fra utlandet bruker lengre tid på å få arbeid.

— Men dette er i endring. Utdanningssystemet er blitt mye mer internasjonalt. Det kunne nok være enda vanskeligere å få jobb etter utenlandsstudier tidligere.

- Et absolutt pluss

Warncke tror norsk næringsliv i stadig større grad vil søke etter arbeidsgivere med erfaring fra utlandet.

— Det er et absolutt pluss å ha det, og næringslivet har et økende behov for slik folk. De har fått med seg mange ting som en ikke får ved å studere i Norge.