Varmen er kommet til Sør-Norge. Folk sitter ute, fyller glassene og glemmer at de skal kjøre neste morgen. Dermed blir det travelt for Utrykningspolitiet (UP)

— Sommerferien er mye verre enn julebordsesongen. Vi tar langt flere promillekjørere i juli enn ellers i året, sier Leon Nordanger som er distriktsjef i UP på Vestlandet.

Han tror en av årsakene til fyllekjøringen er at mange ikke tenker seg om før de setter seg bak rattet.

— I november og desember skriver media mye om promille og økte kontroller. Dermed blir julebordsgjestene mer oppmerksome på dette. Nå er det stille mange glemmer å tenke på om man har promille, sier Nordanger.

Men sjansen for å bli tatt er minst like stor nå som rundt juletider. Ifølge Leaon Nordanger øker politiet kontrollene over hele Vestlandet.

— Vi stopper mange og tester dem for rusbruk. Vi kontrollerer også alle som blir tatt for manglende bruk av bilbelte og lignende, sier Nordanger.

Han har ikke eksakte tall på hvor mange som er tatt for promillekjøring i sommer. Men hittil i år er 239 personer stoppet og mistenkt for rusbruk i Hordaland. 87 av disse har mistet førerkortet.

— Nå har vi også nye måleinstrumenter som gjør at vi kan finne ut om noen i bilen har drukket ved å teste luften i kupeen, sier Nordanger.

UP-sjefen råder folk til ikke å prøve å beregne hvor mye alkohol de kan drikke for å kunne kjøre neste morgen.

— Dette er som regel helt umulig å regne ut fordi alle har en individuell grense for hvor mye alkohol de tåler, sier han.

— Man bør overlate bilen til andre dersom man har drukket kvelden i forveien, sier Nordanger.