I dag er mange tilbake på jobb etter ferie. Skal vi dømme etter resultatene av Utrykningspolitiets (UP) kontroller i helgen, var det mange som ikke kunne vente med å komme seg hjem.

Helgens fangst var på hele 19 førerkortbeslag og 70 forenklede forelegg, forteller Arvid Flæte, fungerende distriktsleder for UP i Hordaland og Sogn og Fjordane. Samtlige førerkort ble tatt på grunn av for høy fart.

Med barna i baksetet

— Folk holder altfor høy hastighet over fjellet. Basert på tidligere erfaringer med ferietrafikken er jeg dessverre ikke overrasket over resultatet, sier Flæte.

Han forteller at det stort sett er sjåfører fra Østlandet eller bergensregionen som blir tatt.

— Det er en overvekt av menn i 30-40-årsalderen. Noen har familien i baksetet, andre kjører alene. Fellesnevneren er at de er på vei hjem, sier Flæte.

Det verste tilfellet han har hørt om fra denne helgen, var en mann som ble stanset i 136 km/t på Hemsedalsfjellet. UP hadde kontroller på disse stedene i helgen:

  • Rv 7 Eidfjord - Ustaoset: Kontroller både fredag, lørdag og søndag. Totalt 11 førerkortbeslag og 27 forenklede forelegg.
  • Rv 50 Aurland - Hol: Kontroll lørdag. 13 forenklede forelegg.
  • Rv 52 Hemsedalsfjellet: Kontroller fredag og lørdag. Totalt 8 førerkortbeslag og 30 forelegg.

I tillegg ble det holdt en kontroll på Askøy i går. Da ble en sjåfør stanset med mistanke om promillekjøring.

Politiet i Sogn og Fjordane melder at de skrev ut 19 forelegg da de holdt fartskontroll mellom Nordfjordeid og Stryn i går.

To timers fergekøer

Det er liten vits i full fart over fjellet hvis det blir full stans på fergekaien. Og det opplevde mange i går.

På Utne var det halvannen times ventetid for å komme med fergen til Kvanndal i 20-tiden i går kveld. Enda lengre køer var det på Lavik.

— Køen var på det meste rundt to kilometer lang. Det betyr at enkelte måtte vente to timer. Men det er helt normalt når alle bergenserne skal reise hjem akkurat samtidig, sier overstyrmann Sten af Geijerstam på Fjord 1s MF «Gloppen».

Han kan berette om en hektisk kveld på fergen.

— Det har vært et helgolands pes, men duskregnet kjølte ned både folk og biler. Det er bare påskedagene som er verre enn siste helg i fellesferien, sier overstyrmannen.

Ved Veitrafikksentralen i Hordaland får vi opplyst at det kun var i Rogaland det var trafikk av betydning i går. I Hordaland og Sogn og Fjordane var det mindre trafikk enn forrige søndag.