Det var på ettermiddagen søndag 16. oktober 2011 en bil kjørte i fjellveggen på riksvei 561 i Øygarden i Hordaland. Sjåføren var en mann i slutten av 20-årene.

Han var bevisstløs etter smellen og måtte klippes løs før han ble fraktet til Haukeland med luftambulanse. Nå er mannen dømt til 45 dager fengsel og en bot på 15.000 kroner i Nordhordland tingrett.

Drakk brennevin

I retten fortalte mannen at han hadde drukket brennevin før han satte seg i bilen. Han visste ikke hvor mye, men det er ingen tvil om at det var betydelige mengder, ettersom han ble målt til en promille på 3,09 på Haukeland to timer etter ulykken.

Kurt K. Toft ble forbikjørt av den overstadig berusete mannen. Toft forklarte i retten at han holdt fartsgrensen på 80 kilometer i timen.

Kastet rundt

Under forbikjøringen kom en bil imot, og fyllekjøreren måtte bråsvinge inn for å unngå frontkollisjon. Han traff nesten Tofts bil.

— Han holdt stor fart da han kjørte forbi meg, og bilen min var nær ved å bli truffet. Han havnet utfor veien og kjørte cirka 50 meter med det ene hjulet i grøftekanten. Da han traff fjellveggen, ble bilen kastet rundt og landet med fronten i nesten motsatt kjøreretning, sier Toft.

— Jeg løp ned til bilen og ventet ikke å finne noen i live, legger han til.

- Hva tenker du om at din bil nesten ble truffet av en bilfører med 3 i promille?

— Skremmende.

Mistet lappen for alltid

Mannen fikk behandling på sykehus og var senere på rehabilitering i flere måneder.

I dommen heter det at det «bare var reaksjonsopptreden fra medtrafikanter som gjorde at det ikke ble en betydelig verre trafikkulykke.»

Han er tidligere fradømt retten til å kjøre bil for alltid. Ifølge dommen har han slitt med psykiske problemer.

Kan være dødelig

Ifølge Folkehelseinstituttets nettside er virkningene av promille denne:

«Allerede ved en alkoholkonsentrasjon i blodet opp mot 0,5 promille føler man seg vanligvis lett påvirket. For mange personer vil en «vanlig festpromille» gjerne være i området omkring 1 promille.

I området 1-2 promille blir de uønskede virkningene gradvis mer uttalte, og man blir bl.a. ustø, trøtt og sløv.

Ved svært høy promille kan pustesenteret i hjernen lammes. En alkoholkonsentrasjon omkring 3 promille eller høyere kan være dødelig.»

SKREMMENDE: Kurt K. Toft ble forbikjørt
øy2.jpg
Politiet