MARIUS MØRK

Hvorfor skrive om norske fiskeboller? Det finnes jo så mange spennende retter og ingredienser fra alle andre verdenshjørner. Og skal en først skrive om norsk mat, hvorfor akkurat fiskeboller?

Finnes det en mer kjedelig norsk matrett, ja med unntak av den frosne fiskegratengen og fiskepinnene og fiskepuddingen og alle fiskesuppeposene med tørkete e-stoffer, eller joika-kakene og alle de fettdryppende, tamme pølsene på bensinstasjonene og løvbifftallerkene på veikroen, der du også får et slags kjøttfarseprodukt av en hamburger sammen med tynne pommes frites. Kjedelig er de i hvert fall, fiskebollene også, som serveres med typisk, norsk, gørrkjedelig tilbehør som potet og kokt gulrot.

Hvorfor ikke heller velge en annen, mer særpreget norsk rett, som fårikål, kokt torsk, stekt sild eller rømmegrøt hvis du først skal bli nasjonalromantisk? Svaret er enkelt: Jeg er betatt av fiskebollen.

Hjemmelaget

Den hjemmelagete fiskebollen, altså! Ja da, det finnes mange spennende retter og ingredienser fra alle verdenshjørner, men hvorfor er det slik at vi så ofte glemmer våre egne mattradisjoner? Vi har mange produkter, vi har mange særpregete oppskrifter, men de er overgitt seg selv. Det finnes ikke lenger god, norsk tradisjonsmat på restaurantene, for eksempel. Hvorfor ikke? Er vi flaue over norsk mat, mener vi den ikke er god nok? I dag skal jo alle retter garneres med basilikum, og spiser du bacon heter det ikke flesk, men pancetta.

De gangene du finner norske retter på menyen er de ødelagt av halvfabrikata. Hvorfor det? Og hvorfor er våre egne matvaner slik at vi forventer god mat på dyre restauranter, men godtar dårlig mat til hverdags? Grandiosa er den mest solgte middagen i Norge, kanskje vi kunne brukt flere krefter på å gjøre hverdagsmaten vår bedre? Og hvorfor ikke da begynne med det nære? Det vi er flinke på? For eksempel fisk.

Fiskeboller

Og for eksempel fiskebollen. Ikke den fabrikkproduserte fiskebollen. Det er den som er kjedelig. Den bør du aldri kjøpe. Ja, med mindre du synes at ingrediensene dextrose, stabilisator eller E 421 har noe for seg. Kall meg sprø, men personlig mener jeg at fersk, linefanget hysefilet, fet, norsk fløte, godt smør, nykvernet pepper og masse muskat er bedre.

Retten fiskeboller i hvit saus har ingen ville smaker. Ikke en snev av chili eller ingefær, men det er likevel godt på sin norske måte: Lavmælt og delikat, men akk så koselig, myk og fet. Fiskeboller i hvit saus kan gjøres smaksrike så lenge du lager bollene selv, så lenge du bruker smør, fløte og helmelk, og så lenge du salter riktig og smaksetter med rikelig med muskat.

Til fire personer trenger du: 800 gr hysefilet 100 gr smør et par gode skvetter fløte ca. 6 dl melk 1 egg muskat salt og pepper

Skjær fisken i mindre biter, 50 gr av smøret i terninger, og ha i en kjøkkenmaskin med egget. Spe med litt melk og fløte. Form fiskebollene med en spiseskje og trekk dem i fiskekraft. Smelt 50 gr smør i en panne og ha i like mye mel. Rør godt rundt hele tiden. La putre i to min. Ta pannen av varmen og spe med ca. 5 dl oppvarmet melk. La koke opp under konstant omrøring, kok til ønsket konsistens, men i minimum 15 min. for å få vekk melsmaken. Det viktigste med en hvit saus er å røre rundt hele tiden. Smak til med salt, pepper og masse nyrevet muskat. Nyt de hjemmelagete fiskebollene og den særegne, norske, fete fiskesmaken. Server med kokte poteter og gulrøtter, og få med deg neste artikkel om berømte verdensretter, der vi skal lage russisk rødbetsuppe med vodka!

HJEMMELAGET: Det er så enkelt at det nesten er for godt til å være sant. Poteter, hvit saus og fiskeboller. Hemmeligheten ligger kun i at fiskebollene er hjemmelaget, med hyse, fløte, smør og masse nyraspet muskat.<p/>FOTO: FRANCESCO AGNESI