— De opplever tingrettens reaksjon som uforståelig mild. Om juryen finner den tiltalte skyldig, har foreldrene et veldig sterkt ønske om at straffen blir betydelig strengere, sier bistandsadvokat Rune Tysse.

Øyfred Henning Standnes (42) ble i Fjordane tingrett dømt til 13 års fengsel for drap og voldtektsforsøk. Aktor Jogeir Nogva anket over straffeutmalingen. Han mente 17 år ville være passende straff.

— Foreldrenes utgangspunkt er lovens strengeste straff - 21 års fengsel. En mye mildere straff står ikke i forhold til det tapet og savnet de har opplevd, sier bistandsadvokat Tysse.

«Jeg er uskyldig»

For andre gang på fire måneder møtte i går Gudmund og Marta Slåtten mannen som er tiltalt for å ha tatt livet av datteren deres. Og akkurat som i tingretten nektet Øyfred Henning Standnes straffskyld.

— Jeg er uskyldig i denne saken. Jeg er ikke menneske til å gjøre noe slikt, sa sagbruksarbeideren i Gulating lagmannsrett.

Han hevder han ikke husker stort fra drapsnatten i fjor sommer. Standnes var på vorspiel hos kusinen og havnet tilslutt på utestedet Riverside. Så er det et stort svart hull hukommelsen. Det neste han husker er at han stod på et busstopp i Halbrendslia.

— Selv om jeg ikke husker noe, vet jeg at jeg er uskyldig. Det er helt på viddene å påstå at jeg har forsøkt å voldta noen.

DNA-beviset

Øyfred Henning Standnes' problem er at politiet fant hans DNA flere steder på Anne Slåttens kropp og undertøy.

— Jeg kan ikke skjønne hva som har skjedd, sa 42-åringen i retten.

Forsvarerne hans vil nå forsøke å overbevise juryen om at DNA-funnet beror på en serie tilfeldigheter, at det ikke nødvendigvis nagler Standnes som drapsmann.

Anne Slåttens foreldre synes det er vondt at mannen på tiltalebenken ikke husker stort fra drapsnatten.

— Det aller viktigste for dem er å få vite hva som skjedde med datteren deres. Marta og Gudmund Slåtten klarer ikke forsone seg med uvissheten. De hadde et lite håp at om å få flere svar i dag. Det fikk de ikke, sier Rune Tysse.