ROY HILMAR SVENDSEN

Tradisjonen tro blir det trafikkampanje i regi av Politiet, Trygg Trafikk og deres samarbeidspartnere foran skolestarten også i år. Men i år er det foreldrene som skal oppdras i trafikken.

— Stressede foreldre gjør gatene rundt skolene til et risikoområde, mener informasjonssjef ved Hordaland politidistrikt, Trygve Hillestad.

Politiets inntrykk er at mange foreldre velger å kjøre barna sine til skolen i stedet for å la dem spasere. Det fører ifølge informasjonssjefen til en rekke farlige situasjoner.

— Tanken er nok god, men veldig mange av disse foreldrene er ute i siste liten og skal på død og liv kjøre barna helt frem. Dermed ender det ofte i trafikkaos foran skoleporten. Og det er ikke et velegnet sted å snu eller rygge, sier Hillestad.

— Har dere eksempler på ulykker som har skjedd på denne måten?

— Nei, heldigvis kan jeg ikke komme på at det har skjedd noe alvorlig. Men vi frykter at det kan skje dersom det ikke blir en slutt på slik kjøring. Hvert år blir en rekke foreldre tatt i laserkontroll mens de kjører barna sine til skolen. Det sier litt om stressnivået, sier Hillestad.

Han oppfordrer foreldrene til å la ungene spasere til skolen, gjerne sammen med de voksne.

— Samtidig har vi forståelse for at noen er nødt til å kjøre de små. Vi håper at de vil ta seg god tid og slippe av barna på et egnet sted, sier Hillestad.

Politiet og Bergen Kommune er allerede i gang med tiltak som skal begrense trafikken i skoleområdene. Fartsdumper og 40-sone er allerede blitt en realitet i mange skolers nærområde, og nå kommer også faste av- og påstigningsplasser ved skolene.

Foruten velment, men farlig skoletransport, setter årets trafikkaksjon også fokus på helse - derav navnet «Aktiv Skolevei».

— Vi vil fokusere på at det er positivt å la barna gå til skolen i stedet for å bli kjørt. På den måten får de bedre motorikk og kondisjon, sier informasjonssjef Hillestad.

Utover høsten vanker det både politibesøk, t-skjorter og refleksvester på seksåringene. Og bøter til stressede og uforsiktige foreldre.

— Politiet akter å intensivere fartskontrollene nå, spesielt i områder rundt skoler, sier Hillestad.