Tidligere denne uken presenterte bt.no en ny undersøkelse. Den viser at to av fem foresatte føler at kunnskapene ofte ikke strekker til når de skal hjelpe ungene med lekser.

Test deg selv i ungdomsskolepensum: Norsk | Matte | Engelsk

Nå kommer Bergen kommune til unnsetning, med et kurs beregnet på voksne som sliter med basiskunnskapene.

— Dette gir foreldre mulighet til å være en bedre ressurs for sine barn, sier byråd for barnehage og skole, Thomas Moltu.

400.000 nordmenn sliter

— Foreldrene kan aldri erstattes med noe annet. Det vi gjør nå er en liten håndsrekning for å imøtekomme behovet som foreldrene her signaliserer, sier han.

Ifølge en rapport fra Kunnskapsdepartementet fra august 2006, viser analyser at «rundt 400.000 nordmenn har for svake grunnleggende ferdigheter til å kunne forventes å være selvhjulpne i arbeidslivet».

— Forskning viser at de som trenger hjelp til dette, ikke får det. Det har så langt ikke vært noe tilbud til voksne som føler de fungerer greit nok, men som egentlig leser og skriver for dårlig, sier Guro Bøe, rektor ved Bergen voksenopplæring.

Spent på responsen

Et enstemmig bystyre står bak tilbudet. Kurset vil være åpent for alle voksne som føler de trenger kompetansepåfyll, ikke bare foresatte.

Så langt er det klart at kurset vil ta for seg lesing, skriving og regning. Engelsk kan også bli aktuelt.

— Å hjelpe ungene i skolearbeidet og følge opp skriftlig informasjon fra skolene er ikke alltid lett. Foreldre som sliter med å hjelpe ungene sine på grunnskolen, bør kanskje spandere et oppfriskningskurs på seg selv, sier Bøe.

De første kursene vil lyses ut i løpet av høsten 2008.

— Dette blir et gratis tilbud. Vi utnytter ledig kapasitet på voksenopplæringen, sier Moltu, som er spent på responsen fra byens innbyggere.

— Men vi tror jo at behovet er der, sier han.

Vil du benytte deg av kommunens gratiskurs? Si din mening her!