— Vi gjør ikke dette for å ta moroa fra folk, men fordi konsekvensene ved brann kan bli store, understreker brannsjef Helge Eidsnes.

Det generelle fyrverkeriforbudet i Bergen kommune blir opphevet fra klokken 18 til 02 nyttårsaften. Da er det tillatt å avfyre raketter mot åpent vann eller åpent terreng. Unntaket er totalforbudet på Fjellsiden. Bor du i området fra Breistølsveien i nord til Forskjønnelsen i sør må du nøye deg med å betrakte rakettene fra andre siden av dalen.

Kraftige bøter

— Vi opplever mye ulovlig og uvettig fyrverkeribruk i dagene frem mot nyttårsaften. Det er lite gunstig med stadige smell for folk med kjæledyr, og det vanker kraftige bøter på flere tusen kroner dersom man blir tatt, advarer brannsjefen. Brannvesenet har hatt en betydelig nedgang i registrerte fyrverkeriskader etter at forbudet ble innført for første gang i 1994.

— Totalforbudet er kommet for å bli, sier Eidsnes.

Frykter Kong Alkohol

Tendensen til at folk skåler seg gjennom kvelden før de fyrer opp festgildet er hovedårsaken til at brannvesenet styrker beredskapen nyttårsaften.

— Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen. Dette er en gjenganger i tillegg til at folk mangler gode utskytingsramper. Det er ofte mye billig fyrverkeri ute og går og kvaliteten er ikke alltid god. Folk må være varsomme. Fyrverkeri er ikke leketøy. Hvert år bringer vi inn folk som får varige mèn etter fyrverkeribruk. Det kan være et farlig våpen.

Også informasjonssjef Sturle Hagen hos Norsk Brannvernforening er bekymret over hvordan et massivt alkoholkonsum sender sunt folkevett hodestups på dør årets siste kveld.

— Alkoholinntak og fyrverkeri er en svært uheldig kombinasjon som fører til mange skader. Ulykkene skjer når verdensmesteren kommer frem. Enkelte kjekker seg med å holde fyrverkeriet i den ene hånden mens de tenner på med den andre, sukker informasjonssjefen.

I Norge må man være 18 år for å kjøpe raketter. Helt nødvendig, mener Hagen.

— Fyrverkeri bør håndteres av voksne mennesker. Barna kan godt være med, men voksne bør stå for oppskytingen.