— Jeg har aldri opplevd så store smerter, forteller kvinnen.

Psoriasis

Bente Walter- Johannesen har i mange år vært plaget av psoriasis. Solbehandlingen hun gjennomgikk i fjor var derfor vanlig rutine for kvinnen.

Hun hadde planlagt sydentur for å pleie sykdommen, og var på en rutinemessig førbehandling hos dr. John K. Livden ved Hudpoliklinikken i Sentralbadet. Den anbefalte dosen av UV-stråling var 30 sekunder, men på grunn av menneskelig svikt ble hun utsatt for stråling seks ganger så lenge.

Etter tre minutter i solariet var skaden skjedd. Hun hadde 2.grads forbrenning over 50 prosent av kroppen.

Hudløs

— Smertene var uutholdelige. Jeg har født tre barn, men det er ingenting mot forbrenningen, sier Bente Walter-Johannesen. I det påfølgende døgnet etter solbehandlingen ble smertene verre og verre. Det brant og sved i huden, og hun fikk store blemmer over hele kroppen.

— Jeg husker jeg ba min mann få meg på sykehus fordi jeg ikke klarte smertene mer. Da jeg morgenen etter tok kontakt med legen min, ble jeg innlagt på Haukeland sykehus med det samme, sier Walter-Johannesen.

Først på Brannskade-avdelingen på Haukeland sykehus skjønte hun det fulle alvoret i situasjonen. Der var både operasjons- og anestesileger til stede, samt representanter fra smerteklinikken, hennes egen lege og et oppbud med sykepleiere. Hudtransplantasjon ble diskutert, men var ikke nødvendig. Hun fikk morfin, intravenøs væske og bandasjer for å begrense virkningene av forbrenningen.

— Jeg manglet hud på halve kroppen. Hver gang de skiftet bandasje, var jeg i full narkose. Det er jeg glad for. Jeg tror ikke jeg hadde tålt de enorme smertene.

Etterlyser bedre kontroll

Etter 12 dager på sykehus og en tre måneders sykemelding er Bente Walter-Johannesen tilbake i jobben som hjelpepleier. Hun har arrdannelser i huden, og fryser lett, men alt i alt har huden helet seg bra. Hun kan ikke utsette seg for sol på minst ett år, selv om det er den optimale behandlingen for hennes type psoriasis.

— Det er bittert at jeg ikke kan være i solen og pleie sykdommen min. Jeg lever et bedre liv når psoriasisen er dempet.

I forrige uke ble det kjent at to barn ble forbrent ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Medieoppslagene har opprørt henne.

— Det er forferdelig å tenke på at barn har gjennomgått det samme som meg. Vi må få mer kontroll på solariene. Når konsekvensene ved feilbehandling er så store, må det være flere sikkerhetsinstanser.

Vil ikke saksøke legen

Mange har anbefalt henne å gå til erstatningssak mot legen og hudklinikken. Men siden doktor John K. Livden ikke har driftsavtale med kommunen får hun ikke erstatning fra Pasientskadeerstatningen. Et eventuelt krav må rettes mot klinikken og legen personlig.

— Jeg ønsker ikke å gå til sak mot legen min. Jeg er fremdeles hans pasient og har full tillit til ham. Det ble gjort en feil, men det kan alle gjøre. Han kjenner meg og har alt i alt gjort hverdagen min lettere, sier kvinnen.

Legen vil ikke kommentere saken overfor Bergens Tidende.

— Jeg er bundet av taushetsplikt overfor min pasient og kommenterer derfor ikke slike forhold, sier John K. Livden.

BLE FORBRENT: Psoriasis-syke Bente Walter-Johannesen fikk alvorlige forbrenninger etter å ha fått for store doser med UV-stråling. – Jeg manglet hud på halve kroppen og smertene var uutholdelige, sier Bente Walter-Johannesen.
Foto: Helge Skodvin