23.00: BT har blogget om storbrannen i Lærdal i hele dag. Våre bloggere tar nå en pause til mandag morgen.

21.48: Det er opprettet minst fem grupper på Facebook for dem som vil hjelpe lærdølene etter brannen. I skrivende stund har gruppene fra 131 til 1347 medlemmer.

21.15: Lærdal kommune med kontrabeskjed. Strømmen kommer sannsynligvis ikke tilbake i natt. 21.11: Lærdal kommunes kriseledelse opplyser nå at strømmen kan komme tilbake i løpet av natten.

Barnehagen, skolen og SFO på Øyri vil være stengt i morgen.

De evakuerte har tidligere i kveld fått komme inn og hente eiendeler. Det går ikke lenger på grunn av sterk vind, løse deler som flyr i luften og glør som blusser opp, ifølge kommunen.

21.00: Det blir informasjonsmøte på Ljøsne skule i morgen klokken 09.00 for elever, foreldre, ansatte og representanter for Lærdal kommune. For barnehagen på Øyri blir det informasjonsmøte i Tinghall ungdomshus kl. 10.00, opplyser Lærdal kommune.

Evakueringskart.PNG

20.57: Kartet viser hvor det nå er mulig å flytte tilbake, og hvor det fortsatt ikke er tilgang på grunn av brannfare. 20.23: 18 politifolk fra Hordaland har bistått natt til søndag og på dagtid søndag. Operasjonsleder Gustav Landro i hordalandspolitiet sier i 20-tiden søndag at to av mannskapene måtte innom Lærdal og Voss sjukehus for å bli klarert ut etter innsatsen. – Det dreide seg om røykpåvirkning. Men alle de 18 som var med er nå helsemessig klarert ut, sier Landro.

20.21: Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug skriver på Twitter: «Vi er mange som tenker på folket i Lærdal og ber for dem. Kirka der har vært holdt åpen i dag.»

20.13: Regjeringen vil bidra økonomisk til gjenoppbyggingen av Lærdalsøyri etter brannen som raste i tettstedet på Vestlandet natt til søndag.

— Vi har en god tradisjon i Norge om at når et lokalsamfunn rammes på denne måten, så stiller vi også opp med den hjelpen de trenger for gjenoppbyggingen. Mange hus er forsikret, men det er mye infrastruktur som også blir berørt av en så katastrofal brann. Det trenger også kommunen hjelp til, sa statsminister Erna Solberg (H) til NRK søndag kveld. (NTB)

20.07: Nye opplysninger: Brannen startet på Kyrkjeteigen, ikke i Kyrkjegata slik politiet meldte tidligere. Det opplyser Sogn og Fjordane politidistrikt i kveld.

BYGD I FLAMMER: Våre fotografer fortsetter å levere bildedokumenter fra dramaet i Lærdal i natt.
ELIAS DAHLEN

19.39: Lærdal står ikke på verdensarvlisten, som flere medier feilaktig har meldt. Men bygden rommer mange fredete hus og står på Riksantikvarens liste over byområder av nasjonal kulturhistorisk interesse. Riksantikvaren skriver dette om Lærdal i dag. 19.26: Midt oppi den tragiske situasjonen for bygden Lærdal, viser også mennesker seg fra sin beste side: Dugnadsånden lever.

19.25: Lærdal kommune fikk én million kroner for å sikre trehusbebyggelsen mot brann. Arbeidet var ikke ferdig, skriver BT.

19.20: Lærdal kommune opplyser at evakuerte nå kan hente ting fra husene sine. Da må man møte ved politisperringene og få følge av politiet. Ingen får reise inn i området alene.

19.06: Kong Harald har ifølge Sogn Avis skrevet denne hilsenen til ordførar Jan Geir Solheim etter storbrannen i Lærdal:

«Brannen som rammet Lærdal i natt, berører oss alle. Mine og Kongefamiliens tanker går først og fremst til de mange som har mistet sine hjem og arbeidsplasser, og til de som er blitt skadet.

Jeg vil rette en stor takk til redningsmannskapene og frivillige som siden brannen brøt ut har arbeidet intenst for å få kontroll på situasjonen.

Min takk går også til alle som nå sørger for å ivareta dem som er berørt av storbrannen.

HARALD R»

LÆRDAL I FLAMMER: Lærdal, natt til søndag. Mange brannmenn blir nå behandlet for røykskader.
Elias Dahlen

18.55: Overlege Truls Hjellestad, Lærdal sjukehus: — Vi har hatt over 400 personer inne til vurdering. Av dem er 107 innlagt, men tallet stiger stadig. Et titall har alvorlige røykskader. De siste timene har det kommet en rekke brannfolk til kontroll på sykehusene. 18.42: Politiet har sendt ut ny pressemelding: De fikk kl 22.54 søndag kveld melding om brann i et bolighus i Kyrkjegata i Lærdalsøyri. Personer som befant seg i huset kom seg ut i god behold, men brannen spredte seg raskt til omkringliggende bolighus og terrenget rundt.

18.38: NRK har fått kritikk for ikke å sende nok direkte-TV fra Lærdal. Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk svarer slik på Facebook: «Vi var usikre på om vi hadde nok stoff og gjester til å kjøre lang flate fra morgenen, derfor kun kort ekstrasending klokken 10. Jobbet samtidig med å få på plass lengre sending og har kjørt kontinuerlig siden ca 11:40. Har også vært live på nett, P1 lokalt og nettradio gjennom natten og morgenen, men beklager at en del TV-seere ikke fant det de forventet fra morgenen av.»

18.32: Både statsminister Erna Solberg og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen reiser til Lærdal kommune, bekrefter Statsministerens kontor. De vil ankomme Lærdal på morgenen mandag 20. januar. Statsministeren og justis- og beredskapsministeren vil møte ledelsen i kommunen, redningsmannskaper og andre som er berørt.

18.19: Bare pipen står igjen etter ett av husene som brant ned i natt.
SILJE KATRINE ROBINSON

18.17: Rolf Andersen jobber i Oppedal Drift som driver veivedlikehold. Bygningen bedriften leier er fullstendig utbrent, og alle maskinene som var lagret der, er gått tapt. — Det dreier seg om millionverdier. Vi har ikke full oversikt ennå, sier Andersen. 18.07: «Fire chars historic wooden village in Laerdal Norway», skriver BBC. Brannen får oppmerksomhet langt utenfor Norges grenser.

18.00: - Det var tusenvis av glør og gnister så store som tennisballer som fløy rundt i luften, sier Kjell Tiller til BT.

17.57: - Som samfunn kan vi ikke verne oss mot alt. Spørsmålet er om vi løser det best mulig når det skjer, sier statsminister Erna Solberg til Bergens Tidende.

17.33: Fylkesmannen i Sogn og Fjordane holder søndag ettermiddag krisemøte om situasjonen i Lærdal. Samtidig er folk fra flere forsikringsselskaper på vei til bygden for å vurdere skadene, melder NTB.

17.14: 107 personer er søndag ettermiddag innlagt på sykehus etter brannen. Totalt har 400 vært inne til undersøkelse, sier overlege Truls Hjellestad ved Lærdal sjukehus.

17.00: Brannmannskapene har kontroll over brannen, og jobber nå videre med sikring og etterslukking, melder politiet.

16.25: Erna Solberg, Jens Stoltenberg og Liv Signe Navarsete er noen av politikerne som bruker sosiale medier til å uttrykke sin støtte til de rammede i Lærdal

16.05: På det meste har 35 mannskaper fra Sivilforsvaret i Sogn og Fjordane samt Hordaland vært i aksjon. Primært har innsatsen dreid seg om vannforsyning, men også støtte til slukningsarbeid, logistikk, forpleining, kommandosamband og kommunal kriseledelse.

16.00: Politi og brannvesen vil vurdere om evakuerte kan flytte hjem igjen. 15.55: VG skriver at de kjenner til at Erna Solberg drar fra Høyres felleskonferanse for å reise til Lærdal. Hun skal etter planen ankomme kommunen i mandag morgen, men reiser fra Oslo med bil i kveld.

15.50: Lærdal-ordfører, Jan Geir Solheim handlet resolutt da flammene nærmet seg et hus han visste det bodde ei eldre kvinne i. - Jeg knuste døren og fikk henne ut, sier han. 15.41: — Det er tilløp til oppblussing i en dalside, men ikke noe som er ute av kontroll,sierKathrine Trønsdal, politiadvokat.

Hun forteller at de nå jobber med å få oversikt over de evakuerte, for å få komtroll på at det ikke er noen savnede personer.

— Vi har foreløpig ikke kjennskap til årsaken til brannen, sier hun.

15.40: Her takker statsminister Erna Solberg nattens helter og kommenterer beredskapsnivået og fremtidige tiltak.

15.35: Kirken på Borgund er åpen fra kl. 16.00. Alle er velkommen for å være, eller å ha noen å snakke med, skriver kommune på sin nettside.

15.32: - Med tanke på den kommende etterforskingen har vi bedt om såvel teknisk som taktisk bistand fra Kripos, melder politiet.

15.29: - Brannen har nettopp blusset opp igjen, sier innsatsleder i politiet Bengt Næss til VGs reporter på stedet like før klokken 15.00.

En time tidligere meldte politiet at det ikke var branner i området, men at faren for oppblussing fortsatt var til stede og at faren er derfor ikke over.

— Det blir fortsatt meldt om østlig vind med sterke vindkast. Beredskapen blir planlagt i forhold til dette, skriver politiet i en pressemelding.

15.20: Brannsjef mener effektiv slukking hindret enda større katastrofe. - Det var som et krigsområde, sier utrykningsleder Bjørn Dolve fra Voss brannvern til Bergens Tidende.

15.10: Et fredet anlegg fra 1840-årene og flere verneverdige hus i Lærdalsøyri skal være brent ned. Riksantikvaren kaller det dypt tragisk for Norges kulturarv.- Først og fremst har brannen rammet mange familier og enkeltpersoner som er skadet og har mistet sine hjem. Brannen er også tragisk for vår kulturarv, sier riksantikvar Jørn Holme.

— Trehusbebyggelsen i Lærdalsøyri er blant de aller viktigste trehusmiljøene i Norge, på linje med byer som Røros, Bergen og Gamle Stavanger.

15.00: Sverre måtte flykte fra flammene. Overnattet i naboens bobil. — Men jeg har ikke sovet i det hele tatt, sier han til Bergens Tidende. 14.50: Mer enn 400 pasienter har vært til vurdering ved Lærdal sjukehus i forbindelse med storbrannen. Av disse har omkring hundre fått behandling ved Lærdal og andre sjukehus. Nær 50 personer er søndag ettermiddaginnlagt ved sykehusene i Lærdal, Førde og Voss.

— Rundt 100 pasienter var søndag behandlet for å ha pustet inn røyk. De fleste av disse har lettere røykskader.Av de 48 som fremdeles var under behandling søndag ettermiddag, var 35pasienteroverførte fra Lærdal sykehus til Førde sentralsjukehus og fire er sendt til Voss, sier kommunikasjonssjef i Helse Førde,Terje Ulvedal.

14.44: — Vi har mistet en del av historien. Det er uerstattelig, sier bygdebokredaktør til Bergens Tidende. 14.40: Dramatisk evakuering av naboer i Lærdal. – Folk kom seg ut i gatene og tok med seg brannslukkingsapparat. I starten var det mye fortvilelse å se. Folk syntes det var skikkelig ille. Dette har vi fryktet ville skje. Etter hvert kom nødetatene og gjorde alt de kunne, sier Frode Johnsen Finstad til NRK.

Han er blant dem som ble evakuert fra flammene i Lærdal. Han er sjeleglad for at ingen liv gikk tapt i brannen.

14.03: Kommunen har registret de som er på innkvarteringsstedene som trenger hjelp fra kommunen for å finne et sted å sove til natten. Andre innbyggere som trenger hjelp til å skaffe overnatting kan ta kontakt med pårørandetelefon i Aurland. (TLF: 57 63 18 30, 57 63 18 31, 57 63 18 33, 57 63 29 00)

13.58: Helse Bergen er klar til å hjelpe med både personell og medisiner dersom de får spørsmål fra Helse Førde. Foreløpig har de sendt opp medisinsk oksygen.

— Vi sendte to ambulanser fra Voss som tok med seg fire pasienter tilbake til Voss. Heldigvis er det ingen som har fått forbrenningsskader, problemet er at de har vært eksponert for røyk, sier Guttorm Brattebø, seksjonsoverlege ved Akuttmedisinsk seksjon i Helse Bergen.

Foreløpig har ikke Helse førde bedt om hjelp fra andre helseforetak, men Helse Bergen er klar til å bidra med hva det skulle være, forsikrer Brattebø. Helse Førde har allerede gått ut og bedt personell som har fri, melde seg for å jobbe.

— Hvis det er noe vi kan bidra med, så vil Helse Førde selvsagt få det dersom de trenger det, sier Brattebø.

13: 50: Tidligere statsråd og avtroppende Sp-leder Liv Signe Navarsete er født i Sogndal, men flyttet til Lærdal i år 2000 da hun ble samboer med Lars Petter Nesse (Sp), varaordføreren i Lærdal. Her poserer hun foran trehusbebyggelsen i Lærdalsøyri i 2009. — Det er vondt å være langt unna familien og se katastrofen som har utviklet seg hjemme i Lærdal. Jeg tenker på alle som er rammet og har mistet hus og hjem, og håper ingen er alvorlig skadet, skriver Navarsete på Twitter søndag. 13.40: I en pressemelding skriver Voss sjukehus at de har fire personer fra Lærdal hos dem. Alle er lettere skadet. Det er en kvinne (23), mann (46), mann (47) og en mann (48).

13.30: 40 personer er fortsatt innlagt på sykehus etter den store brannen i sentrum av Lærdalsøyri. Dette opplyser kommunikasjonssjef Terje Ulvedal i Helse Førde til NTB.

– Tidligere var 79 personer innlagt, men nå er tallet 40 personer. Det skal dreie seg om røykskader. Så vidt vi vet skal ingen være alvorlig skadd, sier han.

Pasientene er fordelt mellom sykehusene i Førde, Lærdal og Voss i Hordaland.

I praksis er det ingen telefondekning i Lærdal. Sykehusene i Lærdal og Førde må kommunisere seg imellom via satellittelefon.

13.20: Hordaland Røde Kors Hjelpekorps mobiliseres nå for innsats i Lærdal. Alle i RKH oppfordres til å kontakte egen korpsledelse for instrukser, skriver de på twitter.

13.12: Administrerende direktør i Helse Førde, Jon Bolstad, sier til VG at de har hatt store problemer siden brannvesenet har brukt mye vann.

— Vi har tømt alle butikker for vannflasker for å ha rent vann å gi til pasientene. Vi gikk også tom for enkelte medisiner, slik som kortison, sier Bolstad til avisen.

På grunn av mangelen har sykehuset fått flydd inn leveranser med helikopter

13.00: - Det er ingen branner som pågår, sier politiadvokat Katrine Trønsdal i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Brannvesenet har fortsatt ikke kontroll på situasjonen og driver med etterslukking og kjøling av bygninger.

Rv5 gjennom Lærdal er nå åpen for fri ferdsel, men vegene inn i brannområdet er fortsatt stengt.

12.50: Det er kolonnekjøring og redusert fremkommelighet i Fodnestunnelen og Bermåltunnelen. Den lille vegtrafikksentralen i Lærdal er satt ut av spill som følge av brannen. Som en følge av det har ikke Vegtrafikksentralen mulighet til å overvåke eller stenge alle tunneler.

— Vi har ikke full kontroll, sier trafikkoperatør Randi Stohlberg.

Stohlberg sier også at mange måtte kjøre lange omveier.

Det er 140 tunneler i Sogn og Fjordane. Vegvesenet overvåker mange av dem, og har mulighet til å stenge dem fjernstyrt ved behov. Søndag har vaktbiler kjørt rundt i fylket for å dirigere trafikken og kontrollere tunnelen.

12.45: I følge politiet er mobiltelefonsambandet fortsatt nede, og situasjonen forventes ikke løst i dag. TELENOR jobber med saken.

12.30: Erna Solberg: Dette er en veldig spesiell dag. I natt har det vært veldig mange helter i Lærdal. Det er den største brannen vi har sett på tiår, sier hun tra talerstolen på Høyres felleskonferanse i Oslo.

— Dette er en stor tragedie for lærdalssamfunnet som vil prege lærdalsbygden i lang tid fremover.Vi skal sørge for å følge tett på for å bidra så godt vi kan til å finne de gode løsningene.

— Jeg har snakket med justisministeren som følger situasjonen tett.

Hun sier videre at når uhellet er ute og været er dårlig, så er vi sårbare for både naturkrefter og ild.

— Vi klarer aldri å planlegge for alt og vi må komme tilbake til hva vi skal lære av den katastrofen som har skjedd.

Tidligere oppdateringer her.