INGUNN RØREN

JAN STIAN VOLD

ATLE ANDERSSON

PAUL SIGVE AMUNDSEN (foto)

HELGE SUNDE (foto)

Når du leser dette, er det mye som tyder på at «Loke» allerede har begynt å pumpe vann over Bergen og resten av Vestlandet.

Meteorologisk institutt sendte i går ettermiddag ut et nytt ekstremværvarsel for midtre og indre strøk av Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Venter kaos på veiene

Ved Veitrafikksentralen for Hordaland er man forberedt på en ny kaosdag på veiene i dag.

— Folk må spørre seg: «Trenger jeg egentlig bil på jobb?». Og om svaret er ja, må man kjøre veldig forsiktig, ber vaktoperatør Ove Amundsen.

Veimyndighetene forbereder seg nå for fullt på ruskeværet.

— Vi er i kontinuerlig kontakt med meteorologene, og har bemanningsplanen klar. Vi har rutiner vi følger når det blir så ille som det nå er bebudet, sier vaktoperatøren.

Også brannvesenet i Bergen er i alarmberedskap

— Jeg skal love deg en ting: I natt sover vi med et øye åpent. Vi er forberedt på at dette kan bli travelt, sier utrykningssjef Tore Kallekleiv i Bergen brannvesen.

— Det er en balansegang, dette. Samtidig som det kommer til å gå i vann både i kjellere og på veier, må vi jo også være forberedt på brann, sier utrykningssjefen.

Brannvesenet vil fortløpende vurdere å kalle inn ekstramannskaper.

— Vi er også i kontakt med Sivilforsvaret, slik at responstiden deres blir så kort som mulig om det er behov for krisebistand, sier han.

Indre strøk

De nyeste prognosene viser at nedbørsmengdene i dag blir ekstreme - men kanskje ikke så ekstreme som først fryktet.

Generelt er det ventet mellom 70 og 120 millimeter nedbør på Vestlandet. Lokalt er det varslet at det kan bli mellom 120 og 180 millimeter. Den kraftigste nedbøren vil trolig komme mellom klokken 06 og 18. Da blir det intenst plaskregn - både i Bergen, i resten av Hordaland og i nabofylkene.

— «Loke» vil trolig føles aller verst i indre strøk, som ikke er like vant med ekstreme nedbørsmengde som i de midtre strøk, sier meteorologikonsulent Magnus Anglevik ved Værvarslingen på Vestlandet.

Han tallegger det vi alle har følt på kroppen - at 2005 har vært et vått, vått år.

— Vi mangler rundt 100 millimeter nedbør for at 2005 skal komme inn på ti-på-topp-listen over fuktige år. Normalen for et år er 2250 millimeter nedbør. Hittil i år har det kommet 2680 millimeter, og det er fortsatt halvannen måned igjen av året, sier Anglevik.

Det våteste året noensinne i Bergen var 1967. Da datt 3069 millimeter vann i hodet på bergenserne i løpet av året.

Om ikke de som styrer værkranen snart skrur igjen, kan altså 2005 gå inn i historien som tidenes regnår.

Klare med sandsekker

På Nesttun er folk redd for at Nesttunvassdraget på nytt skal gå over sine bredder, slik elven gjorde for to måneder siden.

— Vi er klare med lastebiler med sandsekker og et strømaggregat klokken 07. Vi håper bare at det ikke kommer så mye vann inn i bygningen at BKK slår av strømmen, for så lenge vi har strøm har vi pumper som kan få vannet unna, sier huseier Rune Birkeland på Nesttunsenteret.

Søylene som sank sammen under det voldsomme regnværet i september er nå satt på fjellgrunn, ifølge Birkeland.

HISSIG VASSDRAG: Vannstanden i Nestunvassdraget er faretruende høy. Sandsekker ligger klar om ekstremværet pumper opp vannstanden over elvens bredder.
FOREBYGGER FLOM-SKADER: Fagarbeiderne Helge Knudsen og Asbjørn Sanden (nærmest) i Bydrift Bergen la i går ettermiddag en kant av oljegrus øverst i Blauws vei på Årstad for å hindre at de varslede vannmassene skalinvadere hus og hager i Nubbebakken.