• Byrådet må ha latt seg beruse av stemningen på Voss da de over middagsbordet ga Kari Traa idrettsstipend. Dette er en helt vanvittig sak, tordner Høyres Henning Warloe.

Kari Traa er uskyldig havnet midt opp i et politisk slagsmål i Bergen. Flere politikere reagerer skarpt på at byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen helt uventet ga Traa 25.000 kroner.

Ikke Traa sin feil

— Det er ingen som har lyst til å være sur og grinete fordi Kari Traa får et stipend. Hun har gjort en fantastisk innsats, sier Henning Warloe.

Det er byrådets fremgangsmåte han reagerer på. For uten noen form for saksbehandling og uten å bestemme hvor pengene skulle hentes fra, ble byrådet over middagsbordet enige om å gi 25.000 kroner til Traa.

— Jeg kan skjønne at de kan ha blitt beruset av stemningen på Voss. Og Arbeiderpartiet har vel kanskje håpet at glansen fra en idrettsstjerne skulle smitte over på dem. Men prinsipielt har jeg ingen sans for denne måten å dele ut kommunens penger på, sier Warloe.

Det er ikke første gang han retter kritikk mot måten Bergen kommune deler ut idrettsstipend på.

I 1999 reagerte Høyre-politikeren svært negativt på at det var seks verdensmestre som fikk stipend fra kommunen.

— Formålet med stipendet er å hjelpe unge utøvere fra Bergen på vei opp. Hensikten er ikke å premiere gode resultater, sier Warloe.

Burde betale selv

Byrådspolitikerne satt samlet til middag i den ene enden spisesalen på Hotell Fleischer på Voss, mens Kari Traa tilfeldigvis ble hyllet i den andre enden. Over bordet der og da fikk byrådet det for seg at Traa burde få et stipend fra Bergen kommune.

— Hvis de syntes de burde gi en oppmerksomhet, så burde de tatt av egen lomme. Byrådets fremgangsmåte er helt ufattelig. Av alle ting skjer dette mens de er samlet til budsjettkonferanse og diskuterer hvilke tjenestetilbud som må kuttes, sier Torstein Dahle (RV).

Han mener signalene byrådet gir i denne saken er svært negative.

— Det er nokså sjokkerende at de har en så useriøs holdning til økonomi. Det sier noe om at de ikke synes 25.000 kroner er særlig mye, sier Dahle.

Sak i bystyret

Både han og Henning Warloe varsler at de kommer til å forfølge saken.

Også andre opposisjonspolitikere hevet øyenbrynene da de i Bergens Tidende leste om den spontane gaven til Traa.

— Fremgangsmåten virker veldig underlig. Jeg går ut fra at Kari Traa ikke hadde fått stipendet om ikke byrådet tilfeldigvis hadde vært på Voss tirsdag, sier Liv Røssland og legger til:

— Men Kari Traa er helt klar en god ambassadør for hele Vestlandet.

Ragnhild Hedemann (SV) sier byrådet har anledning til å bruke pengene på denne måten, men også hun synes fremgangsmåten er litt rar.

— Jeg synes ikke dette er noen stor sak. Akkurat nå er jeg mer bekymret for et knapt skolebudsjettet. Elever som trenger det får ikke spesialundervisning, sier Hedemann.

FORBILDE FOR BERGEN: Kari Traa ble av byrådet hedret med 25.000 kroner for OL-gull,og har helt uskyldig havnet midt opp i et politisk slagsmål i Bergen.

ARKIVFOTO: KNUT STRAND