«Nedre Fjeldsmug» står det fortsatt på gateskiltet. Vi liker det — og vi liker ikke dagens offisielle variant med bestemt form. Hadde det enda hett Nedre Fjellsmau... Det het forresten Didrik Sinnings smug etter en kjøpmann med samme navn, før det i 1881 fikk sitt offisielle navn.

Mange er de som nå tråkker noen skritt inn på de nesten nysatte brosteinene i smauet like bak nedre Fløibanestasjon. For Det Lille Kaffekompaniet trekker både fastboende og farende som vagler seg på stoler og trappetrinn og murkanter, og en gang var her en liten, indisk vegetarrestaurant, om vi ikke husker feil

For de lommekjente

Går gjestene lengre innover, kan de beundre velholdte trehus som ligger så trangt at de delvis er bygget innimellom og rundt hverandre, med underlige vinkler og ofte på forskjellige plan. Og så kan de spørre som fotograf Arne da vi tittet rundt et hjørne og opp trappene til Bernhard Meyers vei hakket ovenfor: - Er dette også Nedre Fjellsmauet?

Han kunne gjerne spørre. For det første gjør smauet to skiltløse knekk mot Øvre Korskirkeallmenningen. For det andre ligger i den ene husrekken et hus med adresse til Øvre Hamburgersmauet. Og midt i den andre med like husnumre kommer nr. 11 - som vi i vår visdom fant ut da må høre til rekken med ulike husnumre i Bernhard Meyers vei. Vi slo fast det Elna Matland sa: - Her skal postbudene være lommekjente for å finne frem! Hun bodde 14 år i Nedre Fjellsmauet, ble «smugfrelst» og inspirert av serien vår til å skrive varmt om den tiden, om naboene, miljøet, kattene ... «Her er skjønt å være!»

Odin er skeptisk

— Aldeles fantastisk! sier Ellings mor Grete Nordrå som for bortimot 20 år siden kjøpte det treetasjes huset innerst i smauet. - Jeg er glad i det lille smuget mitt, og her er jo alt i nærheten. Men alle bygger og snekrer og pusser opp så jeg får nesten dårlig samvittighet, for jeg har ikke hatt tid til å gjøre noe med det stakkars huset mitt. Nå må jeg få tak i en nevenyttig mann!

Men hun har hatt katt. En liten katt som het Smutte Fjeldsmug. Den eksisterer ikke lenger, men det gjør andre katter. I nummer 5 bor for eksempel Odin som har fått katteluke med magnet i gatedøren, men foreløpig er litt skeptisk og nøyer seg med å bruke luken som utkikkspunkt.

Trappehus og gatefest

Innendørs har han 25 kvadratmeter grunnflate å boltre seg på, sammen med Gjertrud Helen Hauksdatter Aasland, Tor Henning Sørensen og åtte år gamle Vilje. Familien kjøpte det lille huset for et års tid siden, med to fulle (hvis man kan kalle det så) etasjer, kjeller og loft.

— Det er et «trappehus» - det blir en del løping opp og ned. Vi gikk mye rundt og kikket etter hus, fra Sandviken og innover, forteller sandvikssmåtøsen Gjertrud. Det ble Nedre Fjellsmau der datteren bare skal tvers over Vetrlidsallmenningen for å komme på skolen, og der barna trygt kan leke i gaten.

— Biler kommer jo ikke inn i smauet. Skal vi ha noe fraktet, må det hentes borte i svingene på allmenningen. Her bor mange barnefamilier, og ungene løper frem og tilbake og ut og inn hos hverandre. Vi har tun og gatefester og god kontakt med naboene - det er nesten ikke til å unngå. Men alle er hyggelige her, slår Gjertrud fast fra familiens 25 kvadratmeter.

VETERAN: Skuespiller Grete Nordrå, nå kjent som Ellings mor, har bodd her i nesten 20 år og er glad «i det lille smuget mitt»<br/>Foto: ARNE NILSEN