Klokken 07.37 glir ekspressbussen min fra Flaktveit pent og rolig i sambruksfeltet forbi bilkøen i venstre felt. Køen starter litt før innkjøringen til Åsane senter.

Køen står mer eller mindre kubb. Bilene går på tomgang.

Et stykke lenger fremme, litt før Glaskartunnelen, kan vi se at køen glir sakte fremover.

Trafikken på gamleveien over Ervik er større en normalt. «Smartingene» svinger inn i køen ved toppen av bakken opp mot Eidsvågstunnelen. Det hoper seg litt opp i sambruksfeltet.

Fra enden av Eidsvågstunnelen mot sentrum glir trafikken greit i begge felt inn mot sentrum.

— Tomgangskjøring forbudt

  • I miljøets navn kan dette ikke være fornuftig. Tomgangskjøring er forbudt etter Veitrafikkloven. Her står vi en mengde biler i kø mot byen og slipper ut mengder av eksos. Dette må da føre til det motsatte av det som er ønskelig, sier Roy Romøren fra køen fra Åsane.

Romøren mener dette kan fungere greit i Oslo, der de har et oppegående kollektivsystem, men ikke her i Bergen.

Kan ikke godt tvinge med meg naboen i bilen. Han er grei han, men han jobber ikke i byen.

Roy Romøren

- Kan ikke tvinge med naboen

- Trafikken i sambruksfeltet glir jo greit. Du har ikke vurdert å kjøre sammen med noen til jobben?

— Jeg bor på Radøy og jobber på Laksevåg. Kan ikke godt tvinge med meg naboen i bilen. Han er grei han, men han jobber ikke i byen. Konen jobber heller ikke i byen, sier Romøren.

Få tilbake 80 km/t

  • Med 60-sone på et så langt strekk i retning sør på motorveien i Åsane sier det seg selv at det fort hoper seg opp når tusenvis av biler strømmer på i 80 km/t. I morges sto bilene i venstre felt i en saktegående kø mens de få i høyre felt holdt fartsgrensen og vel så det. La fartsgrensen være som den var. Folk har kjørt der i 30 år og de fleste er vant til å kjøre i 80 km/t i begge feltene og skifte felt når det trengs, sier Trygve Hillestad fra Tertnes til bt.no.

Ser du ikke faren med feltskiftene?

— Jo, men det er mest fordi en måtte krysse høyre felt for å prøve å komme seg inn blant allerede frustrerte bilister i kø i venstre felt. Da blir det litt pressing, nesen i været og blikket til venstre, sier Hillestad.

Da blir det litt pressing, nesen i været og blikket til venstre. Trygve Hillestad

Da får vi heller kjøre noen hundre meter i høyre felt for å svinge ut av motorveien på en trygg måte er ikke å bryte prinsippet om å prioritere sambruksfeltet, mener Hillestad.

— I stampe fra vest også

  • Folk opplever nok at det går saktere, men vi fikk færre telefoner i dag. Vi fikk meldinger om at det en periode sto i stampe fra vest. Også fra Åsane var det køer. Fra Hop og Nesttun skal det ha gått greit, sier vaktoperatør Camilla Einarsen i Statens vegvesen til bt.no.

Vi retter: En tidligere versjon av denne artikkelen var illustrert av et bilde som ifølge bildeteksten var tatt i går. Det stemte ikke. Bildet var tatt før snøfallet. bt.no takker observante lesere!

Hva mener du bør gjøres for å hindre forurensningen?