— Datasystemet ville ikke godta meg fordi jeg var for gammel, sier Berge oppgitt.

Mandag starter sendingene på det digitale bakkenettet i Hordaland. Berge har sett frem til å endelig ta inn NRK2 og dro i går til Lefdal Elektromarked på Lagunen for å skaffe seg digital dekoder.

Da selgeren skulle registrere ham i RiksTVs kundesystem kom imidlertid en uventet beskjed: Berges kredittsjekk ble ikke godkjent og han kunne ikke registreres som kunde.

— Jeg har aldri hatt en betalingsanmerkning noe sted, så det kan ikke være grunnen, sier Berge.

Av selgeren fikk han vita at den automatiske registreringen ikke godtok kunder født før 1930. Det ble foreslått at abonnementet kunne registreres på Berges kone, født i 1932, dersom hun kom ned til butikken.

— Jeg ringte min kone, men hun ble så steikende forbanna at hun ikke ville komme der og skrive under på noe, sier Berge, som dermed måtte forlate butikken med uforrettet sak.

- Ikke tilsiktet

Kommunikasjonsdirektør Svein Ove Søreide i RiksTV kan fortelle at flere eldre kunder de siste dagene er blitt feilaktig avvist av kredittsjekken. Noen har måttet betale et helt års abonnement, over 3000 kroner, på forhånd, andre har gått tomhendt hjem.

— Dette er en pinlig, idiotisk feil hos oss. Jeg håper folk forstår at det aldri har vært tilsiktet. Det er selvfølgelig ikke noen aldersgrense for å bli kunde hos oss, sier Søreide.

Ordnes på mandag

Ifølge Søreide er feilen nå identifisert og vil bli utbedret.

— Det er en datafeil i kundehåndteringssystemet som vi har kjøpt fra Telenor. Dette skal oppgraderes mandag, så da skal ikke dette lenger være et problem, sier Søreide.

Han regner også med at problemet med at forhandlerne slipper opp for dekodere skal løse seg i løpet av noen uker.

— Etter planen skulle flere modeller vært i handelen allerede, men foreløpig er bare Grundigs modell på plass. En mottaker fra det franske firmaet Sagen er inne i siste testrunde, jeg håper den kan godkjennes i løpet av en uke, sier Søreide.

Fikk dekoder til slutt

Lørdag ettermiddag sørget Lefdal og RiksTV for at Berge likevel ble registrert som kunde og fikk en dekoder levert på døren og montert.

— Nå får jeg inn NRK2, som jeg aldri før har sett, sier Berge.

Han har ingenting å utsette på folkene hos Lefdal og smiler av opplevelsen nå. Berge syntes imidlertid det var utrivelig å bli avvist i butikken på grunn av sin alder.

— Jeg føler ikke det er noe som hindrer meg i å utfolde meg og gjøre akkurat det jeg har lyst til. Når dette skjer føler man litt sånn «søren og!»

AVVIST: Harald Berge (78) og flere i hans aldersgruppe har de siste dagene opplevd at de ikke fikk kjøpe dekoder til det digitale bakkenettet. Etter at BT besøkte Berge lørdag formiddag sørget imidlertid forhandleren for at han fikk dekoderen han ønsket.
ØRJAN DEISZ