Hordaland har ikke fritt skolevalg. Det vil si at elevene har liten eller ingen innflytelse på hvilket gymnas de kommer inn på. Eldri Coll Mossige (16) og Sarah Trovik (15) har fått melding om at de er kommet inn på Langhaugen, men drømmen er å gå på Fana. Drømmen brast i møte med Inntakskontoret.

— De sa at det nesten var umulig å få bytte skole. Og hvis vi skulle klare det måtte vi finne personene selv, sier Eldri til Bergens Tidende. Og det kan være enklere sagt enn gjort. Ikke bare må de to venninnene finne noen med plass på Fana som vil til Langhaugen. De må også ha lik poengsum og samme fagvalg som de fortvilte jentene. Begge to har nesten bare femmere fra ungdomsskolen. Det gjør utvalget mer begrenset.

— De med gode karakterer har større problemer med å finne noen med samme poengsum. Gjennomsnittet er jo lavere, sier Eldri som har jobbet flittig de siste tre årene.

Dermed blir det langt vanskeligere for de flinke elevene å bytte skole. Skoletaperne blir de med de aller beste, og dårligste karakterene.

Lite fylket kan gjøre

— Vi strekker oss så langt som overhode mulig for å hjelpe elevene til å komme på den skolen de ønsker. Det betyr jo svært mye for dem. Vi kan fylle hullene i elevmassen, men hvis skolen er full, som Fana er, kan vi ikke hjelpe, sier Svein-Erik Fjeld, assisterende fylkesopplæringsdirektør. Inntakskontoret kan ikke gjøre noe for å hjelpe jentene. De må klare seg selv. I hele går satt de utenfor Inntakskontoret med plakater i håp om å finne noen med lik poengsum og fagvalg, som vil bytte.

— Vi har laget hengt opp lapper og satt inn annonse i avisen. Jeg tror vi har hengt opp over alt, bortsett fra på Inntakskontoret. Der fikk vi ikke lov til å henge opp, ironisk nok, sier Sarah. Jentene har avbrutt ferien sin for å få orden på skolesituasjonen. Da de kom til Bergen var de optimistiske, men nå begynner håpet å svinne.

— Vi mistet litt motet etter møtet med fylket. Jeg tror de fleste bare gir opp. Vi blir veldig skuffet hvis vi ikke kommer inn, men vi skal prøve til det siste, sier jentene.

Arrangerer byttedag

– Akkurat nå er det en viss bevegelse i elevmassen, så det er nok ikke umulig å bytte, sier Fjeld.

— Men elevene må klare det selv. Inntakskontoret gjør ingenting for å hjelpe?

— Vi kan fylle hullene. Det er en kjempekabal som må gå opp. Dessuten skal vi ikke undervurdere jungeltelegrafen blant de unge, sier Fjeld. Han minner om at det hvert år arrangeres en byttedag i midten av august.

I mellomtiden vil Eldri og Sarah gjøre alt for å komme på drømmeskolen.

— Jeg trodde det var enklere å bytte. I hvert fall ikke at det var umulig, sukker Eldri.

MISTER MOTET: Eldri Coll Mossige og Sarah Trovik må selv finne noen med lik poengsum og fagvalg som vil bytte skoleplass med dem. Inntakskontoret kan ikke gjøre noe.
FOTO: VEGAR VALDE