— Markedet skriker etter båter, sier markedssjef Leif Bergaas hos Askeladden-produsenten Henrik J. Askviks Sønner AS.

Han regner med at daycruiserne kommer til å dominere markedet i år. Dette er fritidsbåter som er velegnet for dagsturer, gjerne med et par overnattingsplasser. Båtene ligger i prisklassen fra 250.000 kroner og oppover.

Båt nr. 90.000

Henrik J. Askviks Sønner startet produksjonen av plastbåter i 1957. Nå er båt nummer 90.000 produsert. Det er nettopp en daycruiser, nærmere bestemt av typen 535 Invader. Båten vil bli plassert ved inngangen til båtmessen som åpner i Arenum i Solheimsviken i morgen. Båttypen var ny i markedet i fjor.

— Den slo godt an, og er typisk for hva kundene ønsker nå. De vil ha en rask og sporty båt, den skal være familievennlig, og sitteplassene skal være skjermet for vær og vind, sier markedssjef Bergaas hos Askeladden-produsenten.

Skjærgårdsjeeper stabilt

Foreløpig tyder ingenting på at salget av daycruisere stjeler markedsandeler fra andre båttyper i Askeladden-utvalget.

— Markedet for skjærgårdsjeeper er stabilt, sier markedssjefen.

Midt på 1990-tallet gikk det trått for fabrikken på Askvik. Nå er det opprettet fabrikkfilial i Polen med 45 ansatte. Til høsten starter arbeidet med å utvide fabrikken i Os kommune.

— Fabrikkarealet blir nesten doblet, sier Leif Bergaas.

Snacksy ekstrautstyr

Det er tydelig at båtkjøperne har penger mellom hendene. De fleste båtene blir kjøpt kontant, og kundene velger snacksy ekstrautstyr.

— Ekkolodd skal nesten alle ha. Kartplottere er også i ferd med å bli vanlig. Ja, selv cd-anlegg med høyttalere vil enkelte ha i skjærgårdsjeepene sine, sier daglig leder Øystein Soltvedt i Båt Berge, Skandinavias desidert største Yamarin- og Yamaha-forhandler.

Han ser ingen skjær i sjøen i overskuelig fremtid.

— Før var båtsalget gjerne sesongbetont. Nå selger vi nesten like mange båter i vintermånedene, sier han.

Norske Askeladden, finske Yamarin og svenske Uttern er de tre mest solgte båtmerkene i Hordaland. Forhandlerne frykter at de ikke vil klare å dekke etterspørselen utover året etter disse båtene.

Kan bli utsolgt

— Enkelte båttyper kan bli utsolgt. Fabrikken i Sverige klarer ikke å levere flere båter i år, sier daglig leder Per Alvern hos Uttern-forhandleren Bergen Båt på Kokstad.

Det samme frykter forhandlere av de to andre bestselgermerkene.

— I fjor var vi allerede i februar tom for en av de mest populære skjærgårdsjeepene, 505 Freestyle. Det er ikke sikkert vi klarer å tilfredsstille alle kundene som vil ha en bestemt båttype til sommerferien i år heller, sier salgssjef Bjørn Askvik hos Askeladden-forhandleren Askvik Maritim.

Det er ikke bare nærmiljøet Askvik Maritim leverer båter til. Nylig solgte forhandleren en 805 Commuter, storebroren i Askeladden-familien, til en båtkjøper i Tyrkia.

— Internett har gitt oss en ny salgskanal, sier Bjørn Askvik.

Hordaland er for øvrig landets største båtfylke. 44.000 fritidsbåter er registrert i Småbåtregisteret, men det reelle tallet er nærmere 50.000. I hele Norge finnes det rundt 400.000 småbåter.

fakta/Gode råd ved båtkjøp

  • Hvis du skal ha en åpen båt, bør den være selvlensende. Det sparer deg for mange bekymringer og ekstraturer til landstedet for å øse.
  • Farvannet du ferdes i, spiller en viktig rolle. Har du landsted i en fjordarm eller i smult farvann, kan du velge mindre båt og motorstørrelse. Ute ved havet har du mye igjen for å kjøpe større båt og motor.
  • Velg motor i øvre sjikt av anbefalt størrelse fra fabrikanten. Ikke for fartens del, men for lettere å få båten i plan med maksimal last. Du trenger heller ikke alltid å kjøre med full fart. Redusert hastighet gir redusert bensinforbruk.
  • Velg en stillegående og bensingjerrig motortype. De gamle totakterne er på vei ut av markedet. Velg en firtaktmotor, eller den nye typen totaktere som er like stillegående og med like lavt bensinforbruk som en gammel totakter.
  • Vurder nøye hvilken type båt du trenger. Setter du mye garn og teiner, egner en skjærgårdsjeep med stor dørkplass seg best. Da er det også en fordel med en båt med høyt, innvendig fribord.
  • Hvis du ikke skal bruke båten til å fiske fra, er det en rekke daycruisere på markedet. I disse båtene sitter du skjermet for vær og vind.
FULL GASS: Det er bånn gass i båtsalget. Daycruisere, som denne av typen Askeladden Invader 535, kan bli blant bestselgerne.<p/>FOTO: GIDSKE STARK
KOMFORT: Dagens kjøpere vil helst ha båter der man sitter skjermet for vær og vind, men som man også kan sole seg fra.<p/>FOTO: GIDSKE STARK