TRUDE HAUG

— Jeg trodde det var meningen at det skulle komme både fyldige og tykke folk her i dag, sier Mary L. Simonsen, som nettopp har stilt opp for fotografen og smilt velvillig inn i kameraet. For supermodell for Lindex vil hun bli, i sitt 84. år. Hun synes nemlig det er altfor lite klær i store størrelser å få tak i. Jeg blir så skuffet mange ganger, sier hun.

— Jeg var ung og slank en gang jeg også, forteller Mary, men kroppen forandrer seg med årene. Og altfor ofte er det bare små størrelser å få tak i. Så derfor stiller hun opp her, i håp om at det skal bli lettere å få tak i klær til alle mennesker, i alle fasonger og aldre.

Modig dame

Og hun er en modig dame, for det er ikke til å komme bort fra at de fleste i køen er unge, slanke og ikke så langt fra gjennomsnittet i form og fasong.

Mary skjønner ikke helt hva alle disse unge, fine jentene skal her. Det er jo så mye klær å få tak i for dem allerede, mener hun. Hun har vært borti modellyrket før en gang, men det er ikke noe å snakke om mener hun, det er så lenge siden. Før krigen.

Likevel blir det nok ikke vanskelig å få tak i noen som ikke passer helt inn i bildet av en proff modell. Det kommer en jevn strøm av jenter og damer som vil bli med i konkurransen om en plass på reklameplakatene til Lindex-kjeden. Hundre stykker i timen, hvis det fortsetter som det gjorde da BT var flue på veggen.

I Stavanger forrige dagen kom det 262 stykker. Så responsen er god, synes Gry James-Olsen, dekoratør hos Lindex.

— Jeg tror nok at folk har skjønt hva vi er ute etter, men de er redde, mener butikksjef Tone Tollefsen. I Bergen skal en ikke stikke seg frem.

- Syltynne modeller er ekkelt

Mellom seks og ti modeller skal plukkes ut til neste år reklamekampanje for butikkjeden. Det er ingen tilløp til knuffing i køen. Her går det usedvanlig rolig og velorganisert for seg.

De potensielle supermodellene fyller ut et skjema, tar imot en pose med kosmetikk som belønning og stiller opp for fotografen. Klikk, klikk. Vær så god neste. Så er det bare å vente på telefonen som forteller at akkurat du er den heldige.

— Det hadde vært helt perfekt, mener 19 år gamle Linda Breivik. Hun vil prøve og se om hun han en sjanse. Kampanjen med å skaffe vanlige modeller synes hun er fin.

— Veldig bra, sier hun, og venninnen som står ved siden av samtykker. Over alt er det syltynne jenter som modeller. Det er ekkelt, synes hun. Modellyrket er helt nytt for henne, det har hun aldri prøvd før. Men det hadde vært grådig gøy.

— Men jeg tviler ..., sier hun.

- Litt ute av proporsjon

Prøvd før har ikke Linda Valdemarsen heller. Derimot har hun drevet med idrett, trenet med vekter. Og mener hun er litt ute av proporsjoner nå.

— Jeg så skyggen min i går og ble redd, flirer hun. - Da fant jeg ut at jeg er for maskulin. Det buler for mye. I dag skal de ikke ha rumpe, lår eller noen ting, mener hun.

Valdemarsen forteller at hun er her fordi datteren passer på henne. Nå er hun så gammel at datteren har gitt henne beskjed om å prøve noe nytt.

— Hva om du vinner? spør vi.

— Å, det hadde vært en utfordring, sier hun og forsvinner mellom klesstativene.

MODIG DAME: Mary L. Simonsen (83 ½) smiler til fotografen. Hun stiller opp fordi hun mener det må bli lettere å få klær til folk i alle størrelser og fasonger. <br/>Foto: JAN M. LILLEBØ