— Vi må ha et navn. Hva med «The Lone Rangers»? spør Odd Sevje.

Kompisene Anders Rinna og Stein Erik Skorpen protesterer ikke, så da var quizutfordring nummer én unnagjort.

Guttene sitter bakerst i sal 1 i Magnus Barfot. Det er dufter popkorn, men det er ingen som spiser snacks i dag. Lerretet er svart. Og lyset er på.

Her er det ikke øyet og trangen etter salte korn og søt leskedrikk som skal mettes, men hjernen og konkurranseinstinktet.

«The Lone Rangers» er ferskinger i filmspørreleken til Bergen Kino, men allerede før spørsmålene begynner, har de troen på at dette kommer til å gå bra.

Kanskje er det fordi de venter på fjerdemann. Når han dukker opp, viser det seg å være et ikke helt ukjent fjes for Bergens studenter. Geir Martin Strande har nemlig vært filmanmelder på Bergen Student-TV, og jobber i videobutikk. Ingenting å utsette på forkunnskapene.

Showquiz

30 spørsmål om film skal svares på i løpet av en liten time. Og dette er ikke for spesielt interesserte, men er spørsmål de fleste kan henge med på. Så sant de har vært på kino i løpet av de siste 20 årene såý

— Vi satser mest på Hollywood-film. Her vil du ikke få spørsmål om Bergmann, Kubrick og sånt for medievitere, det får de andre quizene ta seg av, sier quizgeneral og driftssjef for Bergen Kino, Kjetil Rye.

Kanskje Rye sov i medievitenskapstimen, men svaret på første spørsmål er obligatorisk pensum i grunnfag i medievitenskap. «Hvilken film begynner med ordet «Rosebud»?» Hadde det vært brettspillet TP, ville guttene allerede fått et kakestykke. Svaret er selvsagt alle filmers far, «Citizen Kane».

«Lone Ranger»-Odd noterer flittig.

Kult & gærn't

Spørsmål to setter fart på maskineriet, og viser en flokk hester som galopperer i en ørken. Hva heter filmen? Heller ikke det er noe særlig utfordrende, og guttene noterer «Hidalgo».

De to neste er litt vanskeligere. Skuespillere med fortid som popstjerner fra 80-talletsgruppen Bros, og skrekkregissør fra 60-tallet er ikke helt hva dagens noen-og-20-åringer går rundt og vet. Det er så mye annet å vite.

— I hvilken film hadde stjernerapperen Vanilla Ice hovedrollen?

— He he, stjernerapper, du liksom! Odd kan ikke dy seg.

— Den filmen har jeg hjemme på video, avslører Anders rimelig stolt, mens Geir Martin går ett skritt lenger.

— Jeg så den på kino, ler han.

Svaret er selvfølgelig «Cool as Ice» fra 1991, og guttene tar det nokså kuli de også.

Mannen med den store lem

Ti kjappe svar til noteres på arket før et nytt lattervekkende spørsmål dukker opp på lerretet. Det er noe med avdankede rapartister.

Denne gangen gjelder det Mark Wahlberg, eller Marky Mark som han kalte seg den gang han og Vanilla Ice sloss om å være planetens mest funky hvite rapper.

Ut fra den lave humring fra de 16 andre i salen, var ikke Wahlbergs pornonavn i «Boogie Nights» en altfor hard nøtt å knekke.

Ukens fem siste spørsmål er viet brødrene Coen. Guttene lener seg avslappet bakover og slenger beina på setene foran. De har fyrt av fem rette til.

Tror de.

Etter 30 spørsmål kommer quiz-Kjetil og samler inn svarene. Han tar en titt på arket rister på hodet.

— Neineineiý

Fire Konger

Fire filmtrailere senere (det er klart det er innlagt reklamepause), skal quizregentene kåres.

Guttene har hørt rykter om at vinneren får en lysende «The Island»-klokke, noe de har veldig lyst på.

— Vi har ikke så mange premier i dag, de som vinner får gratisbilletter. Vinnerlaget fikk 27 av 30 rette, ogý

Lenger kommer ikke Kjetil før det høres et lite jubelrop fra bakerste benk.

— Juhu! Odd og Geir Martin triumferer beskjedent med en liten hånd i været.

-ý og tro det eller ei, Aslak som har vunnet de ti forrige rundene må se seg slått av «The Lone Rangers», nykommerne som sitter det oppe, roper sjefen.

— Konge, gliser Odd.

— Dette er nok ikke siste gang vi blir med på kinoquiz, sier Anders.

Og som om ikke heder, ære og fribilletter er nok, når «The Island»-klokkeradioen med lys i flere farger skal loddes ut til et tilfeldig setenummer, er det Geir Martin som vinner.

Selvsagt.

PS. Det er Kevin Spacey som tror han er utenomjordisk i filmen «K-PAX» (og det visste til og med undertegnedeý)