GURO ISTAD

Hvert år dukker de opp — Sundt-nissene. Med store hoder og bitte små dansetrinn til kjent og kjær julemusikk. I år er intet unntak, selv om nissene har måttet flytte til et nytt vindushjem i Sundt-bygget. Fra klokken tolv i dag er de tilbake.

— Det skal være gøy å se på. Underholdende for ungene som står utenfor, lover årets nisser.

Og årets nisser er gjengen fra FønnKidz UB (Ungdomsbedrift), som består av Linn Mari Bjørnberg, Aksel Ramon Duun, Sandeep Marwaha, Lise Jensen, Thomas Larsen og Line Steinsland fra salg- og servicelinjen ved Bjørgvin videregående skole.

Robotnisser?

Ungdommene har alle stått og beundret Sundt-nissene fra de var små. Nå skal de selv være de populære og tradisjonsrike nissene.

— Jeg har sett dem hvert år siden jeg var liten, men jeg har aldri tenkt på selv å være Sundt-nisse før, sier Linn Mari.

— Egentlig har jeg tenkt at det var roboter og ikke et menneske inni der, flirer hun.

— Jeg har alltid lurt på hvordan det er å være inni der, medgir Lise.

Nå får hun endelig vite det. Fra klokken 12 til klokken 17 danser Sundt-nissene to ganger i timen hver dag frem til jul. Med unntak av en søndag her og der.

— Vi skal underholde mest mulig. Prøve å ikke se skremmende ut. Disse nissehodene er ganske skumle.

Thomas nikker mot kjempehodene. De er nokså varme, må vite. Og veier en hel del.

— Vi har fått beskjed om å bruke hoftene mye for å holde balansen, opplyser Lise.

— Vi skal unngå brå og store bevegelser. Bare følge sangene med rolige bevegelser, forklarer Linn Mari.

En stor bevegelse med armen kan nemlig fort skumpe borti de enorme hodene.

— De er jo tre ganger så store som et vanlig hode, flirer gjengen.

Gleder seg

De seks ungdommene skal bytte på arbeidet. Tre er nisser, de tre andre må følge ekstra godt med på skolen, og ta referat og lekser til de dansende nissene.

— Det blir ganske krevende arbeid, medgir FønnKidz-gjengen.

Likevel gleder ungdommene seg. De liker å underholde barn, og vil gjerne fortsette med det i ulike selskaper etter at de er ferdige med å være nisser.

Men nå gjelder det å lokke frem julefølelsen hos de utrolig mange bergenserne som passerer Sundt-nissenes vindu hver eneste dag frem til jul.

— Vi er ikke nervøse. Det er jo ingen som ser oss inni draktene, sier Linn Mari.

— Det er kjipt hvis vi snubler, påpeker Aksel.

— Vi er nervøse for tabber, samtykker Thomas.

Men selv om ingen ser hvem som skjuler seg bak nissekostymene, er det likevel mange som vet hvem som danser i vindusruten hos Sundt.

— Vi har sagt det til alle vi kjenner, og de kommer og ser på, flirer nissegjengen.

— Hvordan tror dere forholdet deres til Sundt-nissene vil være neste år?

— Vi kommer nok til å gå forbi og synes synd på dem, for da vet vi hvor tungt og varmt det er. Det positive er jo at vi gleder folk. Og vi gleder oss til å begynne, understreker Thomas.

NISSEARBEID: FønnKidz UB (Ungdomsbedrift) skjuler seg bak maskene til Sundt-nissene i år. Fra i dag av skaper (fra venstre) Line Steinsland, Aksel Ramon Duun, Sandeep Marwaha, Lise Jensen, og Linn Mari Bjørnberg julestemning fra Sundt-nissenes vindu hver dag frem til jul. Thomas Larsen var ikke til stede da bildet ble tatt. <br/>Foto: RUNE SÆVIG