Det påståtte torpedo-oppdraget skal være toppen av en årelang, betent konflikt mellom svigerfar og svigersønn.

Svigersønnen trodde først det hele var en spøk, men da han fikk høre detaljene fra den lokale lensmannen skjønte han det var alvor. Da saken ble omtalt i lokalavisen uttalte svigersønnen om den første reaksjonen:

— En pris på hodet mitt. Ja vel, hvor mye da? spurte jeg. Da lensmannen sa summen, gikk det opp for meg at han slett ikke spøkte.

Ifølge svigersønnen er beløpet lensmannen oppga hele 200.000 kroner.

Tyster tipset politiet

Det var i januar i fjor at lensmannen kom på besøk og fortalte at de hadde fått vite om truslene via en tyster i det kriminelle miljøet i Bergen.

De visste «alt» om svigersønnen. Om når han gikk på jobb om morgenen, når han kom hjem, hvor han arbeidet og hvem familien var.

De hadde også fått et bilde av svigersønnen. Det opprinnelige bildet er av svigersønnen med et av barna på armen. Politiet hadde fått bildet av polititysteren. Barnet var klippet vekk. Etter det Bergens Tidende kjenner til er bildet tatt av samboeren. Det fantes i to eksemplarer. Det ene bildet skal samboeren ha gitt til sin far, Frp-politikeren.

Politipatruljer

Selv om politiet sa til svigersønnen at de mente å ha avverget trusselen ved å gjøre svigerfaren oppmerksomme på hva de visste, fikk svigersønnen beskjed om å være forsiktig. Politiet lovet å patruljere området rundt huset hans, og selv tok han sine forholdsregler.

— Først ble jeg forbannet. Men etter hvert gikk alvoret opp for meg. Det ble så ille at jeg brukte forskjellige veier inn og ut av huset, fortalte svigersønnen til lokalavisen i mai.

Etter det Bergens Tidende får opplyst fra personer som kjenner historien, ble også naboer til svigersønnen informert om truslene. Det vakte nemlig betydelig oppsikt at politiet stadig vekk patruljerte i området.

Årsaken til at politiet fikk vite om torpedosaken skal være at de som ble forespurt om å ta oppdraget ikke på noe tidspunkt vurderte å utføre det.

Personene, som tilhører byens torpedomiljø, oppfattet oppdraget som lite realistisk. Det var ikke penger inni bildet, det var heller ikke snakk om narkogjeld, bare en alvorlig familiekonflikt.

Tre tonn dynamitt

Forholdet mellom svigerfar og svigersønn har vært dårlig gjennom flere år. Det hele skal ha startet etter at svigersønnen valgte å slutte i svigerfarens firma. Forholdet skal ha utviklet seg til det verre etter at det oppsto nye konflikter i familien. Svigersønnen er blant annet anmeldt til politiet for å ha truet svigerfar med våpen, en anmeldelse svigersønnen hevder er grunnløs. Men det som fikk konflikten til å toppe seg var at svigersønnen tipset politiet om at svigerfaren oppbevarte store mengder sprengstoff i garasjen sin.

Svigersønnen ble lovet anonymitet, og har hevdet overfor flere kilder BT har snakket med at politiet fortalte svigerfaren om hvem tipseren var. Da politiet ransaket garasjen, fant de tre tonn sprengstoff. Garasjen sto bare få meter fra fylkesvei og bolighus, og noen hundre meter unna skolen.

Politiet ga svigerfaren en bot på 15.000 kroner, som han først nektet å vedta, men dagen før rettssaken var berammet i mars i fjor, vedtok svigerfaren boten. Han har beholdt sprengningssertifikatet.

Etter dette ble svigerfaren beskyldt for å ha ringt og truet svigersønnen.

Kritisk til politiet

Det gikk halvannet år uten at de to hadde kontakt. Da kom lensmannen på døren med de sjokkerende opplysningene om torpedoene.

Til lokalavisen uttrykker svigersønnen sterk misnøye med politiets arbeid i saken. Det tok over et år før lensmannskontoret var ferdig med etterforskningen. Svigerfaren skal først ha blitt avhørt fire måneder etter at svigersønnen anmeldte han til politiet.

I mai i år gikk saken via politiadvokat Lise Gro Pharo til statsadvokaten. BT kjenner til at politiet innstilte på henleggelse, men statsadvokaten er ikke fornøyd med arbeidet politiet har gjort og har bedt om ytterligere etterforskning.

Bergens Tidende har snakket med svigersønnen som ikke ønsker å la seg intervju av BT. Han bekrefter opplysningene BT har innhentet og sier at han etter å ha levd i frykt i lang tid forholder seg langt mer avslappet til torpedosaken i dag.

— Det er ingen reell trussel i dag. Det hele har roet seg ned. Jeg frykter ikke for livet mitt lenger, sier han.