ROY HILMAR SVENDSEN INGUNN RØREN

— Jeg følte meg truet, hevder den 25-årige bilføreren. Nå risikerer han lang fengselsstraff for råkjøringen. Påtalemyndigheten ba i går Bergen tingrett om å dømme mannen til fengsel i ti måneder. Årsaken er at 31-åringen brakk ryggen og ble lam i ulykken, og at 25-åringen var ruset mens han kjørte.

Tiltalte hevder selv at han ble hentet hjemme av en venn og 31-åringen, som han ikke kjente fra før. Begge de to andre var ruset. 25-åringen skulle kjøre bilen fordi han ikke var ruset, men underveis inntok han dugelig med både hasj og Rohypnol. Han erkjenner straffskyld for uaktsom bilkjøring, men erkjenner ikke straffskyld for medvirkning til innbruddet hos Solberg dekk på Toppe.

Skuddene var det 31-åringen som sto bak. Den nå handikappede mannen hevder det hele var del av et personlig oppgjør mellom ham selv og den 30 år gamle kameraten som var tredjemann i bilen.

— Jeg skyldte ham penger, og denne kvelden skulle vi gjøre opp. Det skulle skje med våre egne metoder, sa 31-åringen i retten og mer enn antydet at kameraten forlangte å få ham med på et innbrudd.

Kameraten nektet for det angivelige pengeoppgjøret, og støttet 25-åringens forklaring om at 31-åringen plutselig dro frem pistol og skjøt seg inn i bygningen.

— Jeg sto bak bilen og tisset da jeg plutselig hørte skuddene. Da fikk jeg regelrett sjokk og tenkte kun på å få bilen unna, forklarte den 30 år gamle mannen, som selv gikk inn i bygget, falt seks meter ned og ble liggende på betonggulvet til morgenen etter.

Turen derfra gikk i villmannsfart. En sivil politibil tok opp jakten på fluktbilen. Etter en stund mistet politiet 25-åringens bil av syne. Rett etterpå dundret den inn i autovernet.

— Jeg tror årsaken til ulykken er rus, fart, hele situasjonen, glatt føre og meg selv, sa han i retten.

Den sterkt handikappede 31-åringen ga uttrykk for bitterhet mot den tiltalte sjåføren. Både 31-åringen og hans 30-årige kamerat er dømt for innbruddet.

Aktor i saken, politiinspektør Hildegunn Havsgård, la i går ned påstand om fengsel i ti måneder for 25-åringen. I tillegg krever 31-åringen en erstatning på 30.000 kroner for skadene han ble påført i ulykken. Dom faller i dag.