• En gjeng på 10-12 personer truet meg og min datter (2), forklarte 38-åringen som natt til søndag knivstakk en 50-åring. - Jeg stakk i selvforsvar.

Mannen bedyret under fengslingsmøtet i går at han ikke var ute etter bråk.

— Men jeg måtte beskytte min datter og meg selv, sa mannen, som tidligere er dømt for vold og drap, under fengslingsmøtet.

Det hjalp imidlertid ikke stort. Retten etterkom politiadvokat Trond Eides begjæring om fire ukers varetekt; hvorav to med brev- og besøkskontroll.

Tok seg inn et vindu

Før knivdramaet startet, var 38-åringen, som er av utenlandsk opprinnelse, sammen med kjæresten og sin egen to år gamle datter i en bolig på Fedje. Utenfor samlet det seg en gruppe på 10-12 mennesker. Stemningen var opphetet. Årsaken var at de mente mannen hadde slått kjæresten, som er fra Fedje.

Noen av dem skal også ha forsøkt å ta seg inn i boligen, blant annet gjennom et vindu. Ifølge forklaringen hans ble det også brukt ord som «nigger».

Også kvinnens far (50) kom til stedet. Han kom seg inn i boligen og ville ha med seg datteren ut. Da oppsto situasjonen som endte med at 38-åringen knivstakk ham to ganger i armen og en i brystet med en kjøkkenkniv.

Ifølge 38-åringen følte han seg truet av kjærestens far, og brukte kniven som selvforsvar.

Flere telefonsamtaler

Faren ble først behandlet av en lege på øyen, og senere hentet av Luftambulansen.

Etter dette roet 38-åringen seg. Mannen oppholdt seg resten av natten i boligen sammen med datteren og kjæresten. Først i 10-tiden søndag formiddag, syv timer etter knivepisoden, kom lensmannen og hentet mannen. At politiet brukte så lang tid har vakt bestyrtelse på Fedje.

— Vi snakket en gang med siktede, flere ganger med kvinnen som var sammen med ham og andre. Vi vurderte det slik at det ikke var fare for verken hennes eller barnets helse. Vi gjorde også avtale med mannen om at vi skulle hente ham søndag formiddag. Pågripelsen foregikk helt uten dramatikk, sier lensmann Kjell Idar Vangberg.

Dømt for vold og drap

Ifølge Vangberg ble kvinnen frivillig igjen i huset resten av natten sammen med 38-åringen.

38-åringen er tidligere dømt for vold (2003 i Norge) og forsettlig drap (1991 i USA).

— Visste dere dette da dere besluttet å utsette pågripelsen?

— Nei, det gjorde vi ikke.

— Om dere hadde visst det, ville dere vurdert det annerledes?

— Det vil jeg ikke kommentere.

I tillegg til siktelsen for knivstikking, er han også siktet for vold mot både kjæresten og kjærestens søster. Dessuten er han tiltalt for vold mot en eks-kjæreste.