— Jeg følte de behandlet meg som en hushjelp, sier Abella.

Den filippinske kvinnen forteller at hun i over to måneder har passet barn, vasket gulv, tørket støv, laget middag, brettet klær og redd opp senger hos en familie i Bergen.

- Laget middag

Aihbelle Lou Abellas arbeidsdagbok viser at hun jobbet om lag 60 timer i uken helt til arbeidsforholdet ble brutt lørdag. Det er i så fall dobbelt så mye som vertsfamilien har lov til å pålegge en au pair.

24-åringen sto opp med husets to barn klokken 07.30 hver morgen for å gjøre dem i stand til skole og barnehage, og smøre brødskiver.

Hun forteller at hun ofte fulgte det minste barnet i barneparken, som ligger en halvtimes spasertur unna hjemmet. Deretter gikk det, ifølge Abella, slag i slag med husvask, middagslaging og barnestell til åtte-ni-tiden på kvelden.

— Jeg hadde ansvaret for å vaske huset grundig en gang i uken, i tillegg til det daglige husarbeidet. Og fem kvelder i uken laget jeg middag, sier Abella, som forteller at hun lenge gjorde arbeidet uten å protestere.

— Jeg ønsket å vise familien at jeg satte pris på at jeg fikk være hos dem. Jeg følte jeg skyldte dem noe, og det var ved å arbeide jeg kunne betale dem tilbake, sier hun.

Fem svarte søppelsekker

— Det var først da jeg forsøkte å sette grenser at det skar seg, forteller 24-åringen.

Det skal ha skjedd forrige fredag. Ifølge Abella ville vertsparet at hun skulle sitte barnevakt fra klokken 19.00 på kvelden, mens de var ute og spiste middag.

— Jeg fortalte dem at jeg var sliten, og ikke orket å jobbe mer den dagen. Da ble mannen veldig sint. Han sa at det kunne være vi hadde et problem, og at jeg måtte reise tilbake til Filippinene, sier hun.

Lørdag morgen reiste hun på overnattingsbesøk til et vennepar. Og på søndag, etter noen opphetede samtaler med vertsparet, ble 24-åringens saker plassert utenfor venneparets leilighet i fem svarte søppelsekker.

— De hadde til og med kastet innholdet i søppelkassen hennes inn sammen med sakene hennes, sier Trond Birkeland, som er en venn av Abella.

- Maks 30 timer

I kontrakten 24-åringen inngikk med familien, som var en standardkontrakt fra UDI, står det svart på hvitt at arbeidstiden normalt ikke skal overstige fem timer på en dag, og aldri mer enn 30 timer i uken.

«Au pairen kan ikke arbeide utover de 30 timene, selv ikke mot ekstra betaling», står det på UDIs hjemmesider.

Hver uke har au pairen krav på å få fri 48 timer sammenhengende.

— Det skjedde bare en gang i den perioden jeg var au pair, sier Abella.

I kontrakten står det også at barnepass skal være au pairens primæroppgave, i tillegg til «lettere husarbeid».

På hjemmesidene til Norges største au pair-formidler, Atlantis, står det:

«En au pair skal ikke være ansvarlig for den ukentlige rengjøringen i huset samt vinduspuss, plenklipping, bilvask eller annet tungt husarbeid».

Middagslaging står ikke på listen over oppgavene en gir en au pair. Det gjør derimot «lettere matlaging til barna».

Sender lønnen hjem

De 3000 kronene som Aihbelle Lou Abella får i lommepenger går hver måned uavkortet til en konto på Filippinene.

— Pengene skal sikre fremtiden til min ett år gamle sønn. Foreldrene mine tar vare på ham mens jeg er her, forteller 24-åringen.

Hun er overbevist om at det er mange andre au pairer som blir tvunget til å gjøre mer enn det regelverket tillater.

— Jeg forteller min historie for at andre som har det på samme måte skal tore å si ifra. Vi skal ikke finne oss i alt, sier Abella, som nå er avhengig av å finne en ny vertsfamilie for å bli i landet.

Rune Sævig