Forfatteren Henning Mankell ble trolig ikke såret i Israels militæraksjon mot hjelpekonvoien til Gazastripen.

Rødt-politiker Erling Folkvord sa i en appell mandag at den kjente svenske forfatteren var blitt skutt under aksjonen.

Men en snau time senere gikk det svenske utenriksdepartementet ut og dementerte opplysningene.

— Vi har fått beskjed via Mehmet Kaplan at han og Mankell har kommet seg i land. Det virker som de er uskadde, sier Ingrid Palmklint ved svensk UDs pressetjeneste til avisa Expressen.

Folkvord sier til avisa at han angrer på at han gikk ut med opplysningene.

— En person fortalte meg at Henning Mankell var blant de sårede. Jeg betraktet opplysningene som troverdige. Det var en impulsiv videreformidling av en ubekreftet melding. Det burde jeg ikke ha gjort. Jeg er veldig glad for at jeg har fått høre at svensk UD har fått undersøkt at Henning Mankell er uskadd, sier han til TV 2.

Var ubekreftet

  • Den svenske forfatteren Henning Mankell ble skutt i det israelske raidet mot skip på vei til Gaza, hevder Rødt-politiker Erling Folkvord tidligere i dag.

Han skulle vært med om bord.

— Dette er opplysninger som jeg har fått av en person som jeg synes er troverdig, sier han.

Folkvord kom med påstanden under en appell under demonstrasjonen foran den israelske ambassaden i Oslo mandag ettermiddag.

I ettermiddag gikk svensk UD ut og benektet dette.

— Forfatteren Henning Mankell ble ikke såret i Israels militæraksjon mot hjelpekonvoien til Gazastripen, sier svenske myndigheter.

Dro rett til demonstrasjonen

Flere hundre demonstranter samlet seg for å markere motstand mot Israels aksjon mot den internasjonale flåten med nødhjelp til Gazastripen.

Folkvord skulle opprinnelig ha vært med på en av båtene i konvoien, men han fikk ikke tillatelse av tyrkiske myndigheter til å dra. Han kom rett fra flyturen hjem til demonstrasjonen.

— Da jeg satt meg på flyet til Norge, visste jeg ikke hvordan det hadde gått med de norske som var med på konvoien. Men nå har jeg fått vite at Henning Mankell er blant de som ble skutt. Jeg kjenner ikke tilstanden hans nå, sa Erling Folkvord under sin appell.

Demonstrasjonen utenfor den israelske ambassaden i Oslo arrangeres av Palestinakomiteen, og startet klokka 17 mandag ettermiddag. Rundt klokka 17.30 var stemningen rolig, og politiet forholdt seg avventende.

Flere hundre

Flere hundre demonstranter hadde møtt opp for å markere motstand mot Israels aksjon mot den internasjonale flåten med nødhjelp til Gazastripen

En liten gruppe aktivister som sto lengst framme mot sperringen, viste spesielt ampre følelser, men roet seg da appellene startet. Noen satte blant annet fyr på et israelsk flagg.

Blant de andre appellantene var leder i Venstre, Trine Skei Grande, og parlamentarisk leder i SV, Bård Vegar Solhjell.

— Vi må gi beskjed om at nå har vi fått nok, sa Solhjell under sin appell.